Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara a kurd szeparatisták segítésével vádolja Bagdadot

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. október 6. 6:23

A török hadsereg azzal vádolta meg vasárnap az iraki kurd hatóságokat, hogy a szomszédos Irak északi részén fekvő autonóm területükön menedéket nyújtanak a törökországi kurd lázadóknak.

Hasan Igsiz tábornok sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az iraki kurdok infrastrukturális támogatást – egyebek mellett az úthálózat használatát és kórházi ellátást – biztosítanak a törökországi kurdoknak. A tábornok szerint ráadásul az iraki kurd területek hatóságai nem akadályozzák meg, hogy a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei elvegyüljenek a helyi iraki lakosság körében – ezzel nehezítve a török hadsereg dolgát, hogy a rajtaütések során azonosítsák a szeparatista lázadókat.

A vezérkari főnök helyettese azután beszélt minderről, hogy pénteken 15 török katona vesztette életét, amikor kurd fegyveresekkel keveredtek tűzharcba. Az iraki határnál fekvő Semdinli településnél kitört összecsapásban 23 kurd lázadó is elesett.

Ankara régóta vádolja az Irak északi részén élő kurdokat, hogy túlzottan toleránsan viselkednek a területükre érkező törökországi kurdokkal szemben. A közeli térségbe főként azért látogatnak a PKK tagjai, hogy fegyvert és robbanóanyagokat vásároljanak, amikkel aztán törökországi célpontok ellen indítanak támadásokat.

Az iraki hatóságok ugyanakkor többször is visszautasították ezt, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy feltartóztatják a területükre érkező kurdokat. Azonban – érveltek már többször – az észak-iraki hegyvidékes térség kiváló rejtekhelyeket kínál a lázadóknak.

A török parlament egyébként a héten dönt arról, hogy újabb egy évre megadja-e az engedélyt a hadseregnek, hogy a határokon túl, Észak-Irakban is csapást mérhessen a Kurd Munkáspárt állásaira. A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott PKK a nyolcvanas évek közepén fogott fegyvert egy független Kurdisztán kikiáltásáért – azóta már több mint 40 ezer ember vesztette életét a harcokban.