Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara nem szab határidőt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 28. 11:37

Törökország nem jelölt meg konkrét határidőt a kurd lázadók ellen indított észak-iraki hadműveletének lezárására – közölte az amerikai védelmi miniszter Ankarában, török tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásai után.

Robert Gates megismételte: Washington azt szorgalmazza, hogy az egy hete zajló török offenzíva legyen rövid és gondosan célzott, amennyire csak lehet. “Nyilvánvaló kell legyen, hogy katonai akció önmagában nem fog véget vetni ennek a terrorista fenyegetésnek" – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a török kormánynak politikai és gazdasági intézkedéseket is kell hoznia a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerilláinak elszigetelésére, illetve az ország jelentős kurd kisebbségének támogatására.

Török kollégája, Vecdi Gönül megismételte Ankara már korábban is hangoztatott ígéretét, hogy a török csapatok visszavonulnak Irakból, amint végrehajtották kitűzött feladataikat. “A török katonák csakis a PKK-célpontok felszámolása végett léptek Irak területére… Nincsenek a polgári lakossággal kapcsolatos szándékaink, s nem áll szándékunkban megszállni semmilyen területet" – mondta Gönül a sajtótájékoztatón.