Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aranydiplomákat adtak át az egyetemen

Szöveg: zmne.hu/honvedelem.hu |  2008. október 2. 14:42

A magyar nemzeti tisztképzés megalapításának 200. jubileumi esztendejében, valamint a Magyar Honvédség megalakulásának 160 éves évfordulóján a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia tisztjeinek és az Egyesített Tiszti Iskola növendékei végzésének és avatásának 50. évfordulóján aranyoklevél és díszoklevél adományozási ünnepséget és ünnepi állománygyűlést rendeztek a nemzetvédelmi egyetemen a napokban.

Évezrednyi léptekkel mérve egy félévszázad eltörpülhet, egy fél évszázad azonban az ember életében igen nagy idő, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián és az Egyesített Tiszti Iskolán (ETI) felavatott tisztek példás szakmai életútjukkal, kemény tiszti helytállásukkal, becsülettel szolgálták a haza védelmének ügyét.

A tíz évig működő ETI új képzési rendszert alakított ki a hadügyi forradalom követelményeinek megfelelően és azzal összhangban, amelynek kulcsfontosságú elemei voltak a minőségi fejlesztés, a szakmai színvonal és a korszerű tisztképzés. 1957-ben a fegyvernemi tisztiiskolák bázisán létrehozták az Egyesített Tiszti Iskolát. Az ETI szervezeti sajátossága volt, hogy a tanszékeket fegyvernemi tagozatokba sorolták, és csak kisebb részük működött önállóan. Az Egyesített Tiszti Iskolán a tanulási időt kezdetben 2, majd 3, később 4 évben határozták meg.

1967 őszén az ETI megszűnésével a Magyar Néphadsereg három katonai főiskolája (a Kossuth Lajos, a Zalka Máté és a Kilián György) felállítására került sor. Ezzel egy újabb fejezet kezdődött a magyar tisztképzés történetében, amely azóta is a folyamatos változás időszakait élte át.

A nemzetvédelmi egyetemen, a napokban megtartott ünnepség kezdetén a jubilánsok megkoszorúzták egyetemünk névadójának szobrát. Az egybegyűlteket az egyetem nevében Siposné dr. Kecskeméthy Klára ezredes, megbízott oktatási rektorhelyettes köszöntötte. A jubilánsok részéről köszönő válaszbeszédet dr. Vadászi Tibor nyugállományú vezérőrnagy mondott.

A jubileumi ünnepség záróakkordjaként katonás virtussal teli élményt nyújtott a Szentendrei Kiképző Központ zenekara Dalmadi Zoltán százados karnagy úr vezetésével.

1595880619
1595880619
 

Címkékévforduló