Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aranyozott kabintetőt kap a PAK FA

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 28. 12:44

Az ötödik generációs vadászrepülőgép, a T–50 (PAK FA) fejlesztésében résztvevő „Technológia” részvénytársaság aranyport alkalmaz a gép pilótafülkéjének gyártásához, amely megvéd a napsugárzástól éppúgy, mint a rádióhullámoktól.

A pilótafülke aranyozásának köszönhetően az ellenség légvédelmi egységeinek lokátor állomásai által kibocsátott hullámok nem verődnek vissza, valamint a PAK FA fedélzeti elektronikai berendezései „láthatatlanok" maradnak a rádióelektronikai felderítő eszközök számára.

Vlagyimir Vikulin, a „Technológia" részvénytársaság főtervezője elmondta, hogy a pilótafülke üvege sokrétű lesz. Az arany mellett a kabintető árnyékolására indiumot és ónt is felhasználnak. Egy réteg vastagsága nem haladja meg a 20 nanométert, míg az összes réteg vastagsága nem éri el a 90 nanométert. A technológia alkalmazásának köszönhetően a fedélzeti elektronika „láthatósága" 250-ed részére csökken.

A rádióhullámok elleni védelem mellett a sokrétű kabintető a pilótafülke polimer elemeit megóvja az infravörös és ultraibolya sugárzás káros hatásaitól is. Az ilyen jellegű sugárzások növelik a műanyagok törékenységét, ami nem várt helyzeteket eredményezhet. 2010-ben egy indiai pilóta katapultálás során a katapultülés heveder polimer elemének „állagromlása" miatt életét vesztette.

A PAK FA várhatóan a tesztek sikeres befejezése után kapja meg az új kabintetőt. Az aranyozás költségéről nem nyilatkoztak, ugyanakkor Vikulin elmondta, hogy egy kabintető aranyporral történő védelméhez mindössze két-három gramm aranyra van szükség. Hasonló technológiát alkalmaznak az F–22 Raptor repülőgépnél is.

1595933421
 

Címkékfelderítő