Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árnyaltabb gondolkodással a békéért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 15. 7:29

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár Szarajevóban tartott előadást Hölgyek a hadseregben címmel. Vadai kiemelte, a konfliktusokban, háborúkban a nők mindig különösen sokat szenvednek. A konfliktus lezárulta után vagy éppen a terrorizmus elleni küzdelemben nagy feladata van különleges képességeiknek, lehetőségeiknek, árnyaltabb gondolkodásmódjuknak, amelynek fő célja a megbékéltetés.

A magyar államtitkár a nap folyamán tárgyalt Marina Pendes boszniai védelmi miniszterhelyettessel és megerősítette: Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina NATO- és EU-csatlakozását. Fontosnak érezzük, hogy itt tényleg stabilizáció legyen, az Eufor-kontingensben szolgáló magyar csapatok pedig addig maradnak, ameddig szükség van rájuk – mondta Vadai Ágnes.

A konferencián részt vett Gurmai Zita, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának alelnöke is, aki a konferencia “Helyi közösségek mozgósítása" című paneljében arról beszélt, hogy nagyon fontos a nők bevonása is a terrorizmus elleni küzdelembe, hiszen az egész társadalomra szükség van a káros jelenség megfékezésére. Sajnos egyre gyakrabban nők követnek el öngyilkos merényleteket, nem is beszélve arról, hogy egy háborús konfliktus során nincsenek biztosítva a mentális, orvosi és jogi védelmet nyújtó eszközök. A nők gyakran megvédeni sem tudják magukat, ők a szexuális erőszak első számú áldozatai. Gurmai Zita a konfliktusok megoldásában is nagyobb szerepet adnak a nőknek.