Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Askapena tagokat vettek őrizetbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 28. 14:58

Õrizetbe vették kedden Baszkföld Spanyolországhoz tartozó részén egy radikális baszk szakadár szervezet hét feltételezett tagját – jelentette több spanyol médium. Az Askapena nevű szervezetről van szó, amely a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezethez kötődik.

Az Askapena (a név felszabadítást jelent baszk nyelven) az ETA külföldi propagandaszárnya. Az őrizetbe vételeket hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg.

A letartóztatottakat „fegyveres csoportban való tagsággal" vádolják. „Az elfogott személyek Európa, Közép-és Dél-Amerika számos országában tevékenykedtek: támogatókat toboroztak az ETA terrorista céljainak megvalósításához, erősítették a kapcsolatokat a hasonló szervezetekkel, illetve bujtatták a szökésben lévő terroristákat" – írja az egyik spanyol napilap internetes kiadása.

Az őrizetbe vett szakadárok között van Itxaso Lekuona Legorburu, Miren Legorburu lánya is, aki az ETA 2003-ban betiltott politikai szervezetének volt az egyik vezetője.

A letartóztatások azután történtek, hogy az ETA két képviselője szombaton azt nyilatkozta baszk szeparatista Gara újságnak, hogy a szervezet vezetői készek számításban venni egy tartós és ellenőrizhető fegyverszünet lehetőségét. A spanyol kormány kétkedve fogadta a közleményt.