Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadja a hatalmat az egyiptomi hadsereg?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 5. 16:18

Az Egyiptomot jelenleg irányító katonai tanács egy magas rangú tagja kijelentette május 3-án, csütörtökön: a hadsereg tartja magát ahhoz, hogy július 1-jéig átadja a hatalmat egy civil kormányzatnak.

Mohamed al-Aszar vezérőrnagy sajtóértekezleten tett bejelentése egy nappal azután hangzott el, hogy tüntetők és rájuk támadók összecsapásában mintegy húszan vesztették életüket Kairóban. Mint mondta, a hadsereg szavatolja a (május 23-24-re és június 16-17-re kitűzött kétfordulós) elnökválasztás teljes tisztaságát, becsületességét, annak „átláthatóságához nem férhet kétség". Hangsúlyozta még, hogy „mi egyetlen jelöltet sem támogatunk".

Aszar a jelek szerint politikusok olyan értelmű vádjaira válaszolt, hogy a katonák ürügyül próbálnák felhasználni az összecsapásokat a július 1-jei határidő figyelmen kívül hagyására.

A hadsereg tavaly ragadta magához a hatalmat, miután népi felkelés az év elején megdöntötte Hoszni Mubarak elnök tekintélyuralmát.

Számos bírálat hangzott el azután, hogy a 23 jelölt közül tízet diszkvalifikált a választási bizottság, nem teljes vagy szabálytalan jelölési beadványokra hivatkozva. Különösen élesek voltak e kritikák egy szalafista jelölt, Házem Abu Iszmaíl hívei részéről, akik a fővárosban szerdán megtámadott tüntetők jelentős részét alkották. A hatóságok szerint Abu Iszmáil anyja amerikai állampolgárságot kapott, ami ellentmond a választási törvénynek.