Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat gondoztak a kaposvári katonák

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2012. május 5. 14:15

A kaposvári Hősök Temetőjében végeztek karbantartási munkálatokat május első hetében az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái. A hősi halottak sírjai körül zajló munkálatokat az ezred a Somogy Temetkezési Kft.-vel közösen szervezte és hajtotta végre.

Az alakulat és a temetők üzemeltetését végző cég között 2007-ben született együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a katonák évente legalább egy alkalommal segítenek a hősi halottak sírjainak és emlékműveinek gondozásában.

A megállapodásban foglaltakat a 2011 végén elfogadott új honvédelmi törvény csak megerősítette, abban ugyanis az ilyen jellegű munkálatok már a Magyar Honvédség feladatai között szerepelnek. Így immáron az önkéntesség mellett a törvényben megfogalmazott kötelezettség is szentesíti ezt a nemes feladatot.

Az idestova öt éve zajló, általában a halottak napját megelőző rendszeres karbantartást idén az ezred vezetése – egyetértésben a temetkezési cég igazgatójával – kibővítette évi két alkalomra. Így már nem csak ősszel, halottak napja előtt, de tavasszal, a hősök napját megelőzően is megszépül a zömében az I. világháborúban elesetteknek végső nyughelyül szolgáló sírkert.

A munkálatokat −mint eddig mindig − most is közös helyszínbejárás előzte meg, ahol az ezred parancsnokhelyettese, Gavlik Péter mérnök alezredes és a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója, Puskás Béla egyeztek meg az elvégzendő feladatokról. A katonák vállalták, hogy feltöltik a betonszegéllyel körbevett sírokat földdel, illetve összegereblyézik a cég munkatársai által lenyírt füvet.

A Hősök Temetőjében több mint ezerhatszáz sír található, főként az I. világháború idejéről, de nyugszanak itt a II. világháborúban elesett katonák is.

A sírkert érdekessége, hogy nem parcellánként és nemzetenként elkülönítve temették el a hősi halott katonákat, hanem nemzetiségtől függetlenül egymás mellett fekszenek; így kerülhetett egymás mellé magyar, szerb, német, török.

Az ezred az évek óta végzett feladatot a jövőben is folytatni kívánja; a mostani munkálatok során már megegyezés is született az őszi munkálatok egy részéről. A hadisírgondozás olyan feladat, amely történelmi időktől, nemzetiségektől független, az utókor nemzedékeinek mindenkori kötelessége. A katona ugyanis − aki bármely korban és hadseregben fegyverrel a kezében esett el a harcmezőn − hős, és megilleti a hősöknek kijáró tisztelet.

 Fotó: Albrecht Rajmund zászlós