Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az Egyesült Arab Emirátusok első C-17-esét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 12. 18:59

2011. május 10-én új országgal bővült a Boeing C-17 Globemaster III típusú szállítógép üzemeltetőinek sora, hiszen ezen a napon az Egyesült Arab Emirátusok küldöttsége is átvehette az első Big Mac-et. A ceremóniára a gyártó Long Beach-i központjában került sor. Katar után az Egyesült Arab Emirátusok lesz a második közel-keleti ország, ami rendszerbe állíthatja a C-17-est.

Az amerikai repülőgépgyártó 2010 januárjában jelentette be, hogy Egyesült Arab Emirátusok is a C-17-est választotta légiereje szállítási kapacitásának modernizálására. A szerződés értelmében hat nehéz szállítógéppel bővítik flottájukat: 2011-ben négy darab C-17-est, míg 2012-ben a fennmaradó kettőt vehetik majd át. A 6 darabos C-17-es flottával az Emirátusok humanitárius és stratégiai légiszállítási feladatokat is el tud majd látni.

Világszerte jelenleg már 231 darab C-17-es teljesít szolgálatot, ebből 210 az USA légierejénél. A típus nemzetközi vásárlói között – az Emirátusokon és Kataron kívül – megtalálható, például Nagy Britannia, Kanada, Ausztrália, továbbá a 12 tagot felvonultató SAC (Strategic Airlift Capability) is.

 
 
 
 

 
 Fotók: avaxnews.com