Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első dél-koreai AWACS-et

Szöveg: JETfly |  2010. február 11. 9:04

Az amerikai repülőgépgyártó vállalat a napokban átadta a dél-koreai légierő számára az első B737AEW&C légtérellenőrző gépet. Az átadást követően a gép a koreai repülőgépgyárhoz, a KAI-hoz (Korea Aerospace Industries) kerül, melynek feladata lesz a Northrop Grumman által kifejlesztett MESA (Multi-Role Electronically Scanned Array) radar elhelyezése és üzembe állítása.

A koreai légtérellenőrző gép a „Peace eye" megnevezést kapta. A szerződést még 2006-ban írta alá a koreai és az amerikai fél, négy darab B737 AEW&C repülőgép megvásárlásáról, mely üzlet teljes értéke eléri a 1,6 milliárd dollárt. A megállapodás értelmében a Boeing az utolsó gépet 2012-ben adja át.

A koreai légierő 2012-től a négy AWACS gép megérkezését követően, egy taktikai-felderítő ezredet kíván felállítani. A légtérellenőrzőkön kívül az ezredhez kerülnek még különböző pilóta nélküli repülő eszközök, RF-4C felderítő gépek és a Hawker 800-as business jet katonai változatai is.

2009 novemberében az ausztrál légierő is átvett kettő darab B737 AEW&C légtérellenőrzőt. A gépet már Törökország is megrendelte, és tárgyalások folynak Olaszországgal is a típus jövőbeni rendszeresítésről.