Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első Gripent Dél-Afrikának

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. május 14. 9:26

Április 30-án a dél-afrikai légierő átvette az első Gripen típusú vadászrepülőgépet. Ez az esemény egy új fejezetet indít el a légierő modernizálásában és átalakításában. Az átadás része az 1999-ben indított beszerzési programnak, amely során huszonhat darab modern JAS-39 Gripen vadászgépet rendelt Dél-Afrika.

Az új, több feladatú vadászgépek a jelenleg szolgálatban álló Cheetah flottát váltják fel. Az afrikai ország összesen kilenc kétüléses és tizenhét együléses vadászgépet kap.

Az első Gripen megérkezését kétéves aktív repülési tesztprogram követi Dél-Afrikában, amely során a teljes repülési, támadó és védelmi rendszert ellenőrzik. Az első teszteket még Svédországban hajtották végre, a további munkákat a Gripen Flight Test Centre által alapított SAAF’s Test Flight Development Centre-ben végzik, a Dél-Capeban fekvő Bredasdrop közelében.

Az első dél-afrikai Gripen kézbesítése egy fontos mérföldkő ebben a jelentős programban.

Dél-Afrika volt az első ország, aki a Gripen vadászgépet választotta. Felismerték a Gripen képességeit és hittek a SAAB-ban, melynek eredményeként újabb vevőket, Csehországot, Magyarországot, Thaiföldet és az angliai Test Pilot Schoolt, erősitették meg abban, hogy ezt a típust válasszák – nyilatkozta Ake Svensson, a SAAB elnöke.

Dél-Afrika első Gripen vadászgépe – az SA01 számú repülőgép – 2005 novemberében szállt fel először a svédországi Linköpingből. A repülőgépet 2006 júliusában szállították át Dél-Afrikába, ahol egy speciális repülési tesztet hajtottak vele végre 2008 januárjáig.

A Dél-Afrika által vásárolt repülőgépek átadása folyamatosan történik 2012-ig. A Gripen vadászgépek beszerzése mellett új Hawk repülőgépek vásárlásával is modernizálják a dél-afrikai légierőt.