Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású repülőnap Zalaegerszegen

Szöveg: Jetfly Online |  2008. május 14. 9:16

Az idén – immár ötödik alkalommal – került megrendezésre a zalaegerszegi repülőnap. A május 10-12 között megtartott esemény – a jó idő következtében – pünkösdhétfőn is nagy tömegeket vonzott. Magyarországon először, itt mutatkozott be az olasz Pioneer Team, ezen kívül Gombkötő Szilárd, Veres Zoltán, valamint Besenyei Péter sztárvendégek káprázatos műrepülése ejtette bámulatba a hálás közönséget.

A vállalkozó kedvűek pedig akár ejtőernyős tandemugrásokra is jelentkezhettek. A rendezők, a program ideje alatt – szinte megállás nélküli – sétarepüléseket biztosítottak, így a repülni vágyók madártávlatból ismerkedhettek meg a zalai repülőtérrel és környékével.

A repülés elkötelezett rajongóinak ismét felejthetetlen élményekben volt részük a múlt hétvégén, a zalaegerszegi repülőnapon.

A kitűnő időjárás május 12-én, hétfőn is kegyeibe fogadta az idelátogatókat. A szervezők által felvonultatott, Antonov An-2, Cessna-150, Cessna-172, Cessna-182, valamint Piper-28, FK-12 Comet, FK-14 Polaris típusokat pedig, szinte egész nap igénybe vehető sétarepüléseken próbálhatták ki az érdeklődők.

Ezen kívül – kb. 2500 méter magasságból – akár ejtőernyős ugrásokra, továbbá helikopteres- és sárkányrepülésekre is volt lehetőség. A háromnapos rendezvény-sorozatot mindenki ingyen látogathatta, ami pünkösdhétfőn jó néhány ezer, de talán túlzás nélkül állítható, hogy inkább több mint tízezer embert vonzott.

A légi bemutató fénypontjai kétségkívül a műrepülések és nem utolsó sorban neves pilótáik voltak. A program elején, Magyarországon először, mutatkozott be az olaszok négygépes Pioneer Team nevű műrepülő köteléke. Az eseménynek azonban ezen kívül még több különlegessége is volt, hiszen szintén első alkalommal – előzetes gyakorlás nélkül (!) – valósulhatott meg hazánkban az olasz pilóták és a magyar An-

2-es közös repülése.

Ehhez már „csak" hab volt a tortán, hogy Veres Zoltán is örömmel csatlakozott az itáliai formációhoz. Ezután Gombkötő „Gomba" Szilárd repülése következett, a HA-YFKC lajstromszámú sárga FK-12 Comettel. „Gomba" irányításával bepillantást nyerhettünk, hogy mire is képes a kis kétfedelű masina. Ezután a nemzetközi repülés „nagyágyúi" újfent megcsillogtatták repülő-tudásukat. Zalaegerszegen is tapasztalható volt, hogy a rendkívül – és méltán – népszerű Besenyei Péter és Veres Zoltán nevével fémjelzett programok mindig igen sok rajongót vonzanak. A két pilóta ezt a hírnevet a különféle – megnevezhetetlen, valamint a fizika törvényeit meghazudtoló – akrobata-figuráinak, repülő-tudásának és nem utolsósorban eddigi kitűnő eredményeiknek köszönhetik.