Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az LCS forradalmasítja a tengeri hadviselést

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 14. 9:09

Az amerikai haditengerészet új LCS (Littoral Combat Ship) hadihajói különleges és szokatlan fegyvereket is felvonultatnak. Az egyetlen ismerős darab az MH-60R helikopter, 12.7mm-es gépfegyverrel és 8 kilométer hatótávolságú Hellfire rakétákkal felszerelve.

Ezen kívül 3 darab másfél tonnás RQ-8A Fire Scout robotrepülőgép (UAV) is szolgálatot teljesít a hadihajón, melyeket 70mm-es lézeres irányítású DAGR rakétákkal szereltek fel.

Az UAV-k mellett USV-k (Unmanned Surface Vehicle) is szerepet kapnak a hajó fegyverzetében, azonban a felszíni hadműveletekben való alkalmazásuk még fejlesztésre szorul. Az LCS hadihajók PAM (Precision Attack Missile) rakétákat használnak a bevetések során.

Paramétereit tekintve a PAM egy 178mm átmérőjű rakéta, melynek súlya körülbelül 55 kilogramm, hatótávolsága pedig 40 kilométer. 13 kilogrammos robbanófejének köszönhetően nagyobb célpontok elpusztítására is képes. Az amerikai haditengerészet LCS hadihajói hatékonyan tudnak együttműködni a repülőgépekkel, UAV-kel, műholdakkal és a szárazföldi alakulatokkal is.

Az LCS számos újítással büszkélkedhet, többek között érdemes megemlíteni, hogy a hadihajó nagyrészt automatizált, személyzetét pedig kevesebb, mint 50 fő alkotja. Hatalmas rakodótérrel rendelkezik, mely a különböző bevetési profilok szerint tölthető fel speciális felszerelésekkel.