Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgásban

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. május 18. 10:27

Eredményesen zárult a Safety Transport 2024 nevet viselő német–magyar bilaterális gyakorlat: a Magyar Honvédség és a Bundeswehr katonái közel harminc konténert szállítottak a németországi Grafenwöhrből a pápai MH 47. Bázisrepülőtérre, majd a célállomáson sikeresen ki is rakodták azokat.

202405_Magyar_Honvéd_borító

A két nemzet 2015 óta minden évben megrendezi közös szállítási gyakorlatát, az idei esemény azonban eltért a megszokottól. Mivel a Német–Magyar Közepes Szállító Század 2023-ban elérte a teljes műveleti készenlétet, az állományra ezúttal nem csupán egy fiktív szcenárió szerinti kihívás, hanem valós szállítási feladat (Real Life Support – RLS) várt, méghozzá egy másik nemzetközi erőpróba, a Swift Response elősegítése és támogatása érdekében.

Az április végén befejeződött Safety Transport 2024 keretében Németország öt különböző pontjáról gyűjtöttek össze konténerrakományokat a grafenwöhri katonai bázis területére, majd azokat huszonkilenc jármű bevonásával – Csehországon és Szlovákián keresztül – szállították át hazánkba. A szakállományt magyar oldalról az MH Lahner György 2. Ellátóezred, német részről pedig a Bundeswehr Logisztikai Parancsnokságának 472. Logisztikai Zászlóalja biztosította. Mellettük – megfigyelői státuszban, tapasztalatszerzési célzattal, s nem titkoltan a jövőbeni potenciális együttműködés lehetőségét is mérlegelve – Csehország és Horvátország szintén képviseltette magát a gyakorlaton.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én, pénteken megjelent számában!