Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kadétokból tartalékosok

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. május 18. 8:00

„Magyarország számára fontos, hogy felkészült, tettre kész, erős, hittel és elszántsággal felvértezett high-tech hadserege legyen, melynek egyik része az alapvetően területvédelmi feladatokat ellátó tartalékos állomány” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára május 17-én, a BMSZC Than Károly Ökoiskola és Technikumban, melynek harmincegy végzős növendéke döntött úgy, hogy tartalékos katonai szolgálatot vállal.

20240517_Than_Karoly_unnepelyes_OT_alairas_SZK_13 copy

A középiskolai tanulmányaik befejeztével a haza szolgálatát vállaló fiatalok ünnepélyes keretek között, iskolájukban írhatták alá az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezreddel kötött szerződéseiket. Kaló Miklós ezredes, az alakulat parancsnoka, Müller Tamás Bulcsú iskolaigazgató és Csordás Katalin, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója pedig az esemény kapcsán egy együttműködési megállapodást láttak el kézjegyükkel, melynek értelmében a területvédelmi ezred az eddigieknél nagyobb szerepet vállal a technikum kadétjainak oktatásában.

Ünnepi beszédében Czermann János emlékeztetett rá, a Than Károly iskolának komoly szerepe van a kadétok képzésében, az elsők között csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. A fővárosi tanintézményben zajló színvonalas honvédelmi nevelést dicséri a növendékek tartalékos szolgálatvállalása.

Az iskola számos szakmát kínál a beiratkozók számára, ebben rejlik az erőssége és népszerűsége. A honvéd kadét szakirányon belül is két lehetőség közül választhatnak a jelentkezők, környezetvédelmi technikusnak vagy honvédelmi igazgatási ügyintézőnek tanulhatnak a honvédelem iránt érdeklődő fiatalok.

20240517_Than_Karoly_unnepelyes_OT_alairas_SZK_03 copy

„Ma önök példaképpé váltak, nemcsak korosztályuk, hanem az egész társadalom számára. Legyenek büszkék arra, hogy az ezeréves magyar katonai hagyomány részévé és a százhetvenhat éves Magyar Honvédség összetartó közösségének tagjává válhattak. Hazafiasságból és bajtársiasságból járjanak példaként honfitársaink előtt” – fogalmazott a honvédelmi tárca helyettes államtitkára.

A Than Károly Ököiskola és Technikummal együtt összesen százötven intézményben folyik kadétképzés, melynek keretében több mint 9500 középiskolás tanulja a honvédelmi alapismeretek tárgyat. A cél az, hogy a most szerződést kötött, augusztusban bevonuló fiatalok példáját minél több kadét kövesse.