Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A palesztin kormányfő szerint nincs helye ünneplésnek Izraelben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 14. 8:59

Izraelnek nem kellene diadalmasan ünnepelnie alapításának hatvanadik évfordulóját úgy, hogy nincs még izraeli-palesztin békeszerződés – jelentette ki kedden Szalám Fajjád palesztin kormányfő.

Nincs helye az ilyen ünnepségeknek, amíg a palesztinok izraeli uralom alatt élnek – fogalmazott a politikus egy beszédében.

“Hogyan ünnepelhettek, amikor a palesztin nép telepeitektől, telepeseitek bűncselekményeitől és megszálló hadseregetektől szenved?" – kérdezte, a zsidó néphez intézve szavait az egyébként szelid szavú Fajjád.

A zsidó naptárat követve a múlt héten kezdődtek meg, de ezen a héten is folytatódnak a modern kori zsidó állam 1948. május 14-i megalapításához fűződő megemlékezések Izraelben.

Az Izrael állam létrejöttét megelőző, 1948-as háború következtében több százezer palesztinnak kellett elhagynia lakhelyét.

Ezeknek a menekülteknek és leszármazottaiknak a száma az ENSZ adatai szerint 4,5 millióra tehető, helyzetük rendezése az izraeli-palesztin béketárgyalások egyik központi kérdése.

A palesztinok számára május 14. a “nakba", vagyis a palesztin nemzeti katasztrófa napja, s ezen a néven emlékeznek meg róla az idei évfordulón is. A szervezők nyilatkozatai szerint a rendezvények célja, hogy felhívják a figyelmet a menekültek sorsának rendezetlen voltára és hogy a palesztin történelem megismerésére ösztönözzék fiataljaikat.

“Nincs értelme ünnepelni, ha nem ünnepelünk együtt, igazságos békében" – mondta Szalám Fajjád.