Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első MC-130J-t a USAF Különleges Műveleti Parancsnoksága számára

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 7. 13:40

A Lockheed Martin a napokban szállította le az első MC-130J Combat Shadow II-t az Egyesült Államok Légierejének Különleges Műveleti Parancsnoksága számára (AFSOC, Air Force’s Special Operations Command). A repülőgépet a Lockheed Martin gyárából Eric E. Fiel altábornagy, az AFSOC parancsnoka repülte át az Új-Mexikó államban található Cannon Légibázisra. Ez a gép az első a 20 darabos megrendelésből.

„A mai nap egy újabb mérföldkő az AFSOC harci képességeinek korszerűsítésében. Az MC-130J képviseli az erőfeszítéseinket Speciális Alakulatainkon keresztül, így kihasználjuk az eszközeinket, és fejlesztjük az öregedő flottáinkat, hogy megfeleljünk a nemzeti követelményeknek" – fogalmazott Fiel tábornok.

„A szabadság akadályai mindig felbukkannak, így nagy szükség van a technológiára, hogy leküzdjük ezeket a problémákat. Ismét bizonyítjuk – ahogy ezt a múltban már számtalanszor megtettük – a C-130 Hercules-t azért fejlesztettük, hogy a legjobb legyen. Az MC-130J Combat Shadow II egyedülálló képességekkel rendelkezik, amivel erősen támogatja a Speciális Egységeket, hogy végrehajthassák a kritikus feladatokat a világon bárhol" – mondta Lorraine Martin, a Lockheed Martin cég C-130-as programjának alelnöke.

Az új repülőgép, mely a KC-130J légi utántöltő alapjaira épül, megerősített hosszú élettartamú szárnyakat, továbbfejlesztett teherkezelő rendszert, univerzális légi utántöltő csonkot, elektro-optikai-infravörös érzékelőt, harci rendszerkezelő pultot a fedélzeten, és dupla műholdas kommunikációt kapott. Ennek a konfigurációnak a sorozatgyártása csökkenti a költségeket, kockázatokat, az új gép várhatóan 2012-ben lesz hadrafogható.

</p>