Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sereg, ami összeköt

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 7. 12:34

Veterán vitorlázórepülő, nyugállományú rendőr őrnagy, idős fűtó, mérnökökből álló baráti társaság. Valószínűleg nem is ismerik egymást, a hobbijuk mégis összeköti őket: a honvédség, a haditechnika iránti rajongás.

1595925653
Ejtőernyős-baleseteben elhunytak emlékére készített szobrot Hajagos Károly. Alkotása egy, az eget kémlelő sportolót ábrázol. A 85 éves kecskeméti amatőr művész több mint egy évig dolgozott ezen az emlékművön, egy kisplasztikát nagyított két és fél méteresre. A szobor hat négyzetméter vörösrézből, több mint kétszáz lapocska összehegesztésével készült, alkotója szeretné, ha egyszer a szolnoki laktanyába, a szolgálat közben elhunyt ejtőernyősök emlékfala mellé kerülne.

– Korábban is készítettem nagyméretű szobrokat, ezek közül az egyik a városi köztemető bejáratánál látható: egy hatalmas turul, süttői márvány talapzaton. A második világháború harcaiban elesett pilóták és hajózószemélyzet emlékére készült. A négyszáztizennyolc hősi halott neve közt ott van vitéz Horthy István főhadnagyé is. A tragikus légi balesetet szenvedett sportrepülők tiszteletére egy Ikarusz-szoborot állítottam a jakabszállási repülőtéren. Lezuhant sporttársaim sírját pedig a repüléssel kapcsolatos kisplasztikákkal díszítettem – mutatja fényképeket az egykori vitorlázórepülő, akit pár éve még az ország legidősebb oktatópilótájaként ismertek.

Karcsi bácsi frissen végzett gépésztechnikusként került először repülőgépek közelébe. A második világháború alatt egy hadiüzemben, a Weisz Manfréd Művekben kapott munkát: a Messerschmittek alkatrészeit gyártották. Először vitorlázni tanult meg, aztán újabb és újabb gépekből vizsgázott le. Volt oktatópilóta, több mint húsz típusra szerezett szakszolgálati engedélyt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 7-én, pénteken megjelenő számában!