Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élet a víz alatt

Szöveg: Juhász László százados |  2011. október 7. 11:29

A Magyar Honvédség egyetlen búvár alapkiképző bázisa Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában található. A bázis kiképző medencéiben már számtalan búvár sajátította el a szakma alapismereteit, szerezte meg a víz alatti jártasságot, tartotta szinten képzettségét.

1595925652
Bagi László hadnagy, a kiképzőbázis parancsnoka irányítása alatt jelenleg egy négyhetes alaptanfolyam zajlik a szentesi laktanyában. A kurzuson az ezred búvárai mellett az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj „békaemberei" is részt vesznek.

Az elméleti ismeretek és az alapfeladatok elsajátítása után, a búvárok ezen a héten a folyóvízi merüléseket gyakorolták. A kiképzés helyszíne Mindszent térségében a Tisza folyó volt, ahol egy, a második világháborúban elsüllyedt uszálynál gyakorolhatták tevékenységüket a katonabúvárok.

A búvárruhák felvétele után Márton Róbert főtörzsőrmester, „C" fokozatú búvároktató vezetésével kezdődött meg a merülés. A tiszthelyettes – aki a Magyar Honvédség egyetlen mester fokozatú búvára – határozott utasításokkal irányította a búvárok tevékenységét. A résztvevők szembesültek a folyóvízi körülmények sajátosságaival, például megtapasztalták az úgynevezett „nulla látótávolságot". 

A katonabúvárok a folyóvízben is elsősorban a legfontosabb alapfeladatokat gyakorolták, például az irányítást a derékra kötött kötéllel. Ezt követően a folyómeder aljára rögzített kötél mellett, annak vezetésével kellett átúszniuk a folyó túloldalára. Különleges feladat volt a Kirby-Morgan nehézbúvár-felszerelésben történő gyakorlás is. A búvár ólomcsizmában, ólomövvel a derekán merült, ezek a „segédeszközök" megkönnyítették a folyómeder alján történő munkavégzést.

Az alaptanfolyam végén a résztvevők szóbeli és írásbeli vizsgán adnak számot tudásukról, és a megszerzett ismereteikről.

1595925652

 Fotó: Bagi László hadnagy