Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták Bászrát a britek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 16. 12:54

Az iraki erők hivatalosan átvették a felügyeletet a britektől a déli Bászra tartományban vasárnap. A hatalomátadás lehetővé teszi, hogy Nagy-Britannia jelentősen csökkentse Irakban állomásozó haderejét.

Bászrában az ünnepélyen ceremónián az iraki biztonsági tanácsadó, Muvafak al-Rubéji kijelentette: a hatalomátadás jelképezi a győzelmet Irak ellenségei fölött. A kivonulásról szóló okmányt a bászrai kormányzó, Mohamed al-Vaili és Graham Binns brit ezredes írta alá. A brit külügyminisztérium államtitkára, David Miliband azt mondta, hogy a lépés az iraki biztonsági erők növekvő kapacitásának bizonyítéka.

Az olajban gazdag iraki tartományba 2003 márciusában voultak be a britek, akkor felszabadítóként üdvözölték őket a helyiek. A BBC friss felmérése szerint az ottélők csupán két százaléka gondolja mára, hogy a katonák jelenléte pozitív hatású lenne, 86 százalékuk pedig egyértelműen negatívnak tartja azt.

Bászra a kilencedik a 18 tartomány közül, amelyet a koalíciós erők átadnak az irakiaknak. Ezen belül a brit haderő a negyedik és egyben utolsó állását hagyja el Bászrával.

Jelenleg 5500 brit állomásozik Irak déli tartományaiban.

Gordon Brown brit kormányfő októberben bejelentette, hogy 2008 elejére 2500-ra akarja csökkenteni számukat. Irak 2003-as megszállása óta 173 brit katona vesztette életét az országban.