Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták nehézfegyvereiket a tigréi lázadók Etiópiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 12. 18:18

Átadták nehézfegyverekeiket az észak-etiópai Tigré tartomány lázadói az etióp kormányzattal tavaly év végén aláírt, a két éve dúló harcok lezárását célzó tűzszüneti megállapodáshoz híven – közölte január 11-én, szerdán a Twitteren a tigréi erők szóvivője.

Getacsev Reda egyúttal reményét fejezte ki, hogy a fegyverletétel, amelyet az Afrikai Unió megfigyelőcsoportja is megerősített, „nagyban elősegíti a békeszerződésben foglaltak teljes körű végrehajtását”. A több mint 5 millió lakosú tigréi régióban időközben újraindultak az alapszolgáltatások, a repülőjáratok és megkezdődött a humanitárius segítségnyújtás is.

Etiópiában 2020 novemberében tört ki a központi kormányzat és a Tigré tartományban működő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között súlyos fegyveres konfliktus, amely humanitárius válsághoz vezetett. A harcokban – a központi kormányzat oldalán – a szomszédos Eritrea csapatai is részt vettek.

Addisz-Abeba és a TPLF képviselői tavaly november 2-án írtak alá békeszerződést, a térségből azonban továbbra is érkeztek jelentések arról, hogy a tűzszünet ellenére Eritrea katonai egységei és szövetségeseik folytatják a polgári lakosok gyilkolását és a városok fosztogatását. A tigréi felkelők mindenekelőtt azt követelik, hogy a szomszédos Eritrea vonuljanak ki a tartomány területéről. Eritrea nem részese a megállapodásnak.

Becslések szerint több százezer ember halt meg a két évig húzódó fegyveres konfliktusban Afrika második legnépesebb országában. Az ENSZ szakértői szerint valamennyi, a harcokban érintett fél követett el súlyos, emberiesség elleni bűntettekkel, illetve háborús bűncselekményekkel felérő atrocitásokat.