Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás Szentendrén

Szöveg: MH AA, MH KIMK, MH HTP, MH SZHTP | Fotó: a katonai szervezetek felvételei |  2023. január 12. 15:50

A szentendrei Görgey laktanyában működő szervezetekkel ismerkedett látogatása során Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára január 11-én.

Gion_államtitkár_Szentendre (5)

Dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) parancsnoka előadásában ismertette a parancsnokság felépítését, működését és feladatrendszerét. Részletesen bemutatta a Magyar Honvédség jövőbeni transzformációs tevékenységének, valamint a szárazföldi és a légierő haderőnem képességfejlesztésének irányait. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára találkozott a parancsnokság szentendrei vezető- és beosztott állományával, valamint tájékozódott a munkakörülményekről is.

Gion_államtitkár_Szentendre (8)

Balogh Péter ezredes, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ (MH KIMK) parancsnoka, Polyecskó László alezredes parancsnokhelyettes, valamint az egyes területek szakértői a Magyar Honvédség egy éve létrejött, dinamikusan fejlődő alakulatának profilját mutatták be. Átfogó tájékoztatást adtak az információs műveletek fő területeiről, a kiber- és lélektani műveletekről, valamint a civil-katonai együttműködésről, kiemelve, hogy a kiber- és információs műveletek spektrumában a fejlesztések garantálják a XXI. századi munkafeltételeket technikai és személyi területen. A tájékoztatót követő bemutatók során az államtitkár meggyőződhetett arról is, hogy – a szervezetnek köszönhetően – Magyarország katonai védelme az információs térben is biztonságban van.

Gion_államtitkár_Szentendre (11)

Az MH Altiszti Akadémiánál (MH AA) tett látogatás során az államtitkár megismerkedett az alakulat széleskörű feladatrendszerével, tájékoztatást kapott a szárazföldi és a légierő vonatkozású szakképzési és szakmai képzési lehetőségekről, valamint a korábban megújult altisztképzési rendszer eddig elért eredményeiről. Az alakulat megbízott parancsnoka, Frankó Imre ezredes előadását követően megtekintette az oktatás, képzés, kiképzés során használt technikai eszközöket és felszereléseket, részletes tájékoztatást kapott a lehetséges fejlesztési lehetőségekről, a rendelkezésre álló erőforrások optimalizált és költséghatékony felhasználásáról és az alakulat előtt álló kihívásokról.

Az egésznapos esemény az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság (MH SZHTP) bemutatkozásával zárult. A laktanya elhelyezési körleteinek, épületeinek, a sportkomplexum és a Művelődési Ház bemutatása mellett Kiss Zoltán alezredes, parancsnok ismertette a helyőrségtámogató parancsnokság alapvető feladatait, beleértve a helyőrséghez tartozó bázisokat is, amelyek közül Csobánka Bázis és Harcászati Gyakorlóteret meg is tekintette a tárca védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára.