Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áthaladt egy amerikai anyahajó a Hormuzi-szoroson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 28. 16:30

Incidensek nélkül haladt át a Hormuzi-szoroson és folytatta útját az Ománi-tenger felé egy amerikai repülőgép-hordozó és kísérete szerdán. Az Abraham Lincoln nevét viselő hajó akadálytalanul hagyta el az Arab-félszigetet és Iránt elválasztó Perzsa-öbölt, ahol az utóbbi hónapokban viszonylag nyugodt volt a helyzet. A Lincoln a térségben marad, valószínűleg az Ománi-tengeren. Ugyancsak a környéken tartózkodik egy másik repülőgép-hordozó, az Enterprise – közölte Jonathan Greenert admirális, az amerikai haditengerészeti erők parancsnoka.

A Pentagon rutinnak minősíti, hogy az iráni felségvizek közelében jelen van az amerikai haditengerészet. Az összesen 11 amerikai anyahajóból átlagosan 1,7 tartózkodik folyamatosan ezen a környéken.

Az év elején feszült volt a helyzet a Perzsa-öbölben, miután Irán azzal fenyegette meg a nagyhatalmakat, hogy ha nyersolajexportját szankciókkal sújtják, lezárja a Hormuzi-szorost – a Perzsa-öböl bejáratát –, amelyen keresztül a kőolaj világkereskedelmének 40 százaléka bonyolódik le.

Teherán azt is kilátásba helyezte, hogy megtámadja a Perzsa-öbölben cirkáló amerikai hadihajókat. Az iráni Forradalmi Gárda gyorsnaszádjai többször is veszélyesen megközelítettek amerikai hajókat. Azóta azonban a helyzet viszonylag nyugodt, nem volt sok ilyen típusú incidens – mondta Greenert admirális újságíróknak.

Mindazonáltal az amerikai haditengerészet erősítette jelenlétét a térségben: négy aknaszedő hajó érkezett meg szombaton, s ezzel nyolcra emelkedett a Perzsa-öbölben és térségében tartózkodó ilyen típusú amerikai hajók száma. Az V. amerikai flotta bahreini főhadiszállására MH–53 Sea Stallion típusú nehéz szállítóhelikopterek érkeztek, és június végén, július elején futhat be az Öbölbe a partraszállító hajóból úszó bázissá átalakított Ponce.