Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átszervezés alatt az amerikai haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 5. 17:06

Az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) harmadára csökkentette a hajók tengeren eltöltött napjainak számát, annak érdekében, hogy ezáltal is minimalizálja azok igénybevételét. A kevesebb kihajózással pénzt spórol a U.S. Navy, továbbá több idő marad a hajók karbantartására is.

A haditengerészet problémái a Hidegháború befejeződése után kezdődtek, a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények pedig csak tovább rontották a helyzetet, főleg a karbantartás elmaradása miatt.

A US. Navy kénytelen volt flottájának redukálására, így az 1990-es években több mint 300 darab hajót vontak ki a hadrendből, a maradék 600 hajóra pedig egyre több feladat és felelősség hárult. A szolgálatban maradt tengerészekre nagy nyomás hárult, sokszor házasságok is felbomlottak a folyamatos szolgálat következtében.
Ezt azzal próbálta megoldani a US. Navy, hogy olyan új hajókat terveztetett, melyeken már 50-80%-kal kevesebb katona szolgál. Ennek kivitelezése azonban továbbra is várat magára, hiszen az új hajók építése horribilis áruk miatt késlekedik. Mindeközben egyre kevesebb idő és pénz jutott a meglévő hajók karbantartására, aminek következtében sokszor a tengeren hibásodtak meg a hadihajók. Jogosnak tűnik tehát az amerikai haditengerészet döntése, miszerint a hajók kevesebb időt töltenek majd kihajózva.

Az elmúlt két évben a hadihajók már nem töltöttek hónapokat a tengeren, egy-egy hadgyakorlat is csupán néhány napot vett igénybe. Költségvetési szempontból mindig is a repülőgép-hordozók és a nukleáris meghajtású tengeralattjárók élveztek prioritást, így a rombolókra, cirkálókra és a kisebb hadihajókra kevesebb figyelem jutott. Az amerikai haditengerészet tehát most mindent megtesz azért, hogy meglévő flottája minél jobb színvonalon működhessen.