Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abrams tankokat vásárol Irak

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 5. 17:04

Az elmúlt évben Irak 140 darab M1A1M Abrams tank megvásárlásáról döntött, további körülbelül 100 darab kiszolgáló járművel (karbantartásra és szállításra) egyetemben.

Az elmúlt hat évben Irakot lenyűgözte az amerikai hadsereg felszereltsége, így a közel 30 éve használt orosz haditechnikai eszközállomány bővítése helyett inkább amerikai fegyvereket vásárolnak. Az iraki katonák utánozzák az amerikaiakat, különösen a fiatalabb generáció visel hasonló egyenruhát és fegyvereket, így egy-egy éles bevetés során egyre nehezebb dolguk van az amerikai katonáknak társaik beazonosításában…

A harcjárművekhez a kiképzést és a technikai támogatást is biztosítja az Egyesült Államok. A megállapodás összértéke eléri a 2 milliárd dollárt.

A tankok leszállítása még ebben az évben megkezdődik, az utolsó darab pedig várhatóan jövőre érkezik.

Mindeközben 28 iraki tiszthelyettes tölti gyakorlatát az Egyesült Államokban, ahol elsajátítják az M-1 működtetéséhez és karbantartáshoz szükséges ismereteket. Ezek a katonák a gyakorlat befejezését követően Irakban adják tovább ismereteiket annak a 600 társuknak, akik majd a tankokat fogják működtetni.