Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztusban kiadják Mladicsot is?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 7. 15:14

Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök elfogása után Belgrád most fokozott erővel nyomoz Ratko Mladics tábornok, a boszniai szerb haderő egykori parancsnoka után. A szrebrenicai mészáros elfogása ugyanakkor nehezebb feladatnak ígérkezik, mint a volt elnöké.

A hatóságok még a hónap vége előtt át akarják adni a körözött feltételezett háborús bűnöst a hágai ENSZ-törvényszéknek – írta csütörtöki számában a Blic című belgrádi napilap. A nyomozócsoport tagjait ezért felszólították, hogy egyelőre halasszák el nyári szabadságukat.

Belgrád abból indul ki, hogy a nyári időszak tökéletesen alkalmas a “hágai történet" lezárására. Nem ülésezik a parlament, emiatt kisebb az esélye a radikálisok politikai mesterkedéseinek, de utcai tüntetéseknek és rendbontásoknak is – jelentette az újság a kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Ráadásul a közvélemény, amelyet Karadzsics elfogása még sokkolt, már felkészült egy esetleges újabb letartóztatásra.

Mladicson kívül Goran Hadzsics, az egykori horvátországi szakadár szerb terület, Krajina volt elnöke van még szökésben a szerb háborús bűnösök közül.

A Blic a Mladics tábornok kézre kerítésére tett fokozott erőfeszítésekben látja az okát annak is, hogy szeptember elejére halasztották a hágai törvényszék főügyészének júliusra tervezett látogatását. Serge Brammertz főügyésznek szeptember közepén kell az Európai Uniót (EU) tájékoztatnia Belgrád együttműködéséről a törvényszékkel.

Arra számítanak, hogy pozitív értékelése lehetővé teszi a kereskedelmi könnyítésekről szóló átmeneti megállapodás életbe léptetését, amelyet áprilisban a stabilizációs és társulási egyezménnyel egy időben írt alá Szerbia és az EU.

A polgári és a katonai titkosszolgálat pontosan tudja, hol bujkál Mladic – nyilatkozott Ninoslav Krstics volt tábornok a Press című újság csütörtöki számában. “Azt hiszem, hamarosan letartóztatják" – tette hozzá. Megítélése szerint az előző napi felhívással, amelyben két szerb politikus megadásra szólította fel Mladicsot, valószínűleg már a tábornok elfogására akarták felkészíteni a közvéleményt.

Az újság megszólaltatta Mladics unokaöccsét, Gorant is, aki szerint nagybátyja soha nem fogja feladni magát. “Tudom, hogyan gondolkodik, és biztos vagyok abban, hogy öngyilkos lesz, mielőtt letartóztatnák" – jelentette ki.

Mladics a hágai vádemelés ellenére 2002 elejéig belgrádi lakóhelyén élt. Később Nyugat-Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban is bujkált, Han Pijesak környékén, ahol a hároméves boszniai háború alatt (1992 és 1995 között) felütötte főhadiszállását. A szerb hatóságok legutóbbi ismeretei szerint a hágai vádlott legalább 2006 elejéig a szerb fővárosban lakott, és azt gyanítják, hogy most is ott rejtőzik.

“Akárcsak Karadzsics elfogása előtt, Mladics is átlagos életet él, de nem jelenik meg olyan gyakran a nyilvánosság előtt. Lakását csak ritkán hagyja el a kora reggeli vagy a késő esti órákban" – idézett a Blic egy jól értesült forrást.

Az újság szerint általános vélemény, hogy Mladicsot nehezebb lesz elfogni, mint Karadzsicsot. Mindenekelőtt azért, mert szoros kapcsolatban maradt a szerb biztonsági erőknél szolgáló volt kollégáival. Másrészt feltételezik, hogy a 66 éves tábornok nincs olyan jó egészségi állapotban, mint Karadzsics. Az 1990-es évek végén egy belgrádi katonai kórházban kezelték vesekövei miatt. Egyes hírek szerint vissza-visszatérő depresszióban szenved, amely Ana lánya 1994-ben elkövetett öngyilkossága után uralkodott el rajta először.