Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália nem lecseréli, hanem modernizálja Hawk flottáját

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. március 6. 11:34

A napokban látott napvilágot a hír, mely szerint az Ausztrál Királyi Légierő modernizálja a Hawk kiképző repülőgép flottáját egy 1,5 milliárd dollár értékű szerződés keretein belül.

hawk

Peter Dutton védelmi miniszter a BAE Systems céggel megkötött szerződés kapcsán elmondta, hogy átfogó modernizáció vár a Hawk 127-es flottára, melyek így várhatóan 2032-ig aktív szolgálatban maradnak és hatékony megoldást nyújtanak az F/A-18E/F Super Hornet, az EA-18G Growler, valamint a Lockheed Martin F-35A típusokra kerülő vadászpilóták kiképzésében.

Ausztrália 2020 nyarán vizsgálta felül a Hawk 127-es flotta sorsát, amikor is a lehetséges váltótípusok kapcsán ajánlatot kértek a BAE Systems, a Boeing és a Leonardo cégektől: a BAE a Hawk modernizációt, a Boeing az új T-7A típust, a Leonardo pedig az M-346-ost kínálta Canberrának, az ausztrálok pedig nem a váltás, hanem a több mint húsz éve bevált Hawk flotta további korszerűsítése mellett döntöttek.

A BAE Systems Australia üdvözli a döntést, mely szerint folytatódhat a közös munka a britekkel: a modernizáció egyik fő eleme a Rolls-Royce 951 Adour típusú hajtóműre vonatkozó upgrade, melyet várhatóan 2025-ig fejeznek be. Az erőforrás mellett a korszerűsítés kiterjed a repülőgép egyéb rendszereire is, melynek köszönhetően továbbra is alkalmasak lesznek például az ötödik generációs F-35A-ra kerülő pilóták képzésére is.

Ezt megelőzően 2019-ben is végeztek már korszerűsítést a 33 darabos flottán (Williamtown és Pearce bázisokon települnek), melynek köszönhetően az Ausztrál Királyi Légierő kiképző repülőgépei szinte azonosak a britek Hawk T2-es flottájával. Ez, illetve az újabb tízéves szerződés bővíti az együttműködés lehetőségét a két ország között. Az elmúlt húsz évben körülbelül 500 ausztrál vadászpilótát képeztek ki a Hawk-okon, mely világszerte mind a mai napig az egyik legnépszerűbb haladó típus a vadászgépekre kerülő hajózók képzésében.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika