Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztrália több ezer katonai járművet vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. december 17. 14:30

A német Rheinmetall és a MAN leányvállalata, a Rheinmetall MAN Military Vehicles Australia konzorcium nyerte az ausztrál Overlander tendert, melynek keretében 2700 páncélozott és nem páncélozott, közepes és nehéz szállító járműveket vásárolnak – írja a Defence Suppliers. Az ausztrál kormány és a konzorcium jelenleg az üzlet feltételeit tárgyalja.

Ausztrália az új járműveket a szárazföldi erők, LAND 121-es programjának 3B etapjában rendeli meg. A tárgyalások továbbá újabb ezer darab nem páncélozott jármű beszerzését is érintik majd, melyekkel a közeljövőben a sofőrök kiképzését segítenék elő.

Ezeket a járműveket a LAND 121-es program 5B etapjában vásárolnák. A Bloomberg hírügynökség szerint az üzlet összértéke megközelíti majd a 7,6 milliárd dollárt. A szerződés értelmében az ausztrál védelmi minisztérium több típusú járművet is vásárol, többek között közepes és nehéz műszaki mentőt és szállítót, valamint nehéz rakodó gépeket is. Az új eszközök a már kiöregedő, jelenleg hadrendben álló Land Rover, Unimog, Mack és S-Linereket váltják le.

A tenderben foglaltak szerint az ausztrálok végzik majd a munkák 35 százalékát, amely alatt a járművek összeszerelése és hadrendbe állítása értendő. Azokat az eszközöket, melyeket leváltanak, az új járművek érkezését követően eladásra kínálnak.

Még 2011 augusztusának közepén vált ismerté, hogy az ausztrál kormány közel 12 ezer katonai járművet von ki a hadrendből, köztük szállító járműveket is, melyeket az elkövetkezendő 10 év során értékesítenek majd. Tervek szerint az eszközök eladásából származó bevételt, újabb páncélozott járművek beszerzésére költik.

Továbbá az ABC News azt közölte, hogy az ausztrál védelmi minisztérium rendszeresíti az új saját fejlesztésű páncélozott járművét, a Hawkei-t. A Hawkei hadrendbe állításával a francia Thales leányvállalata, a Thales Australia foglalkozik. Tervek szerint összesen 1300 ilyen páncélozott járművet vásárolnak közel 1,6 milliárd dollár értékben.