Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztráliába kerül a kivonásra szánt brit deszant hajó?

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. március 25. 8:28

Az ausztrál védelmi minisztérium elméleti döntést hozott arról, hogy mintegy 450 millió ausztrál dollár értékben haditechnikai eszközöket vásároljanak. Az összeg egyharmadából a tervek szerint a Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálat (Strategic Defence and Security Review, SDSR) által, a brit haditengerészet állományából kivonásra kerülő Bay-osztályú, Largs Bay LSD-t (Dock Landing Ship) vásárolja meg Ausztrália. A fennmaradó 300 millió dollárt az ötödik C-17 Globemaster III beszerzésére fordítják.

A Largs Bay Haiti partjainál

A brit Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálatban meghatározottak szerint 2011. április elején a brit királyi haditengerészet állományából kivonásra kerül a Bay-osztályú, Largs Bay LSD. A költségcsökkentés miatt leírt hadihajót aukció keretében kívánja értékesíteni a brit kormány, amely aukciónak várhatóan április közepén megnevezik a győztesét. A hadihajó építése, amely 2006-ban állt szolgálatba a brit flottánál, mintegy 200-300 millió dollárba került. A Largs Bay LSD várhatóan 100-200 millió dollár közötti értéken találhat új „gazdára".

Ausztrália érdeklődése egy újabb C-17 Globemaster III katonai szállító repülőgép beszerzésére 2010 végére datálható. Napjainkban az ausztrál légierő flottájában négy C-17 található, amelyek közül az utolsót 2008 márciusában vette át a légierő. Az újabb – ötödik – Globemaster beszerzése mintegy 300 millió dollárba kerül. Az ár a repülőgép mellett tartalmazza a földi kiszolgáláshoz szükséges berendezéseket is.
Ausztrália védelmi kiadásokra fordítható költségvetése a 2010-2011-es időszakra vetítve 5%-kal emelkedett, amely így 25,7 milliárd dollár.