Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria is az F-35-öst választja?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. november 20. 20:02

Eurofighter Typhoon flottájának üzemeltetési nehézsége vagy éppen cseréje kapcsán gyakori szereplője a repülős híreknek Ausztria légiereje. Ezúttal az ötödik generációs F-35-ös típus került szóba nyugati szomszédunknál.

f-35

A Janes információi szerint, az osztrák védelmi minisztérium beszerzésekért felelős hivatalát bízták meg azzal a feladattal, hogy gyűjtsön össze minden lehetséges információt, ami alapja lehet az F-35-ös jövőbeni beszerzésének. A jelenlegi elképzelés szerint Ausztria az ötödik generációs amerikai típussal cserélné le Typhoon flottáját 2030 után.

A hír sokak számára lehet megmosolyogtató, hiszen többször olvashattunk már arról, hogy az osztrák légierőnél hadrendben tartott Tranche 1 változatú Typhoon flotta megfelelő üzemben tartása is igencsak költséges, ráadásul a típust szintén üzemeltető országokkal szemben az osztrák gépeknél nem történt érdemi modernizáció. Ez az elkövetkező években tervezetten változhat, hiszen a korszerűsítés részeként tervezik – többek között – a Rafael Litening-5 célmegjelölő konténer, valamint a Raytheon AIM-120-C8 légiharc rakéták integrációját is. A korábban említett, három ex-német kétüléses Typhoon beszerzésének hírét egyelőre nem erősítették meg.

Európát tekintve is igen jelentős a Lockheed Martin F-35-ösének exportsikere, hiszen a brit, az olasz, a holland, a norvég és a dán üzemeltetés mellett, Németország, Belgium, Lengyelország, Finnország és Svájc is az ötödik generációs típus mellett tette le a voksát, tárgyalások szintjén Görögország és Csehország is felíratkozott a listára, Románia pedig szintén fontolgatja a típus beszerzését.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika