Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hétfőn érkezik a Kossuth térre az Ország Karácsonyfája

Szöveg: Országgyűlés Sajtóirodája |  2022. november 20. 18:45

November 21-én, hétfőn az Országgyűlés Hivatala - több évtizedes hagyományokat követve - felállítja az Ország Karácsonyfáját a Kossuth téren. A fa Budapestre szállításában - ahogy az elmúlt években is - a Magyar Honvédség működik közre.

ország karácsonyfája

A felajánlások közül idén egy nagyjából 8 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőre esett a választás, amely egy apci családi ház kertjét díszítette.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a Magyar Honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre.   

Az Országgyűlés Sajtóirodája felhívja a közlekedők figyelmét, egyúttal kéri a megértésüket és türemüket a fenyőfa szállításakor esetlegesen előforduló várakozás és korlátozás miatt az alábbi útvonalakon és időpontokban.  

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3 autópályán halad, majd kb. 13:30-tól M0 autóút - Megyeri híd - 11. sz főút - III. Batthyány u - Rákóczi u - Szentendrei u - Pacsirtamező u - Lajos u - Árpád fejedelem u - Üstökös u - Török u - Margit híd (forgalom kizárásával) - Jászai Mari tér - Balassi Bálint u (villamos forgalom kizárásával) - Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.   

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes biztosan tartani. A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti.  Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED izzó fogja díszíteni a karácsonyfát advent első napjától. 

Idén a Nemzet Betleheme - ahogyan a készítők elnevezték - Kisgyőrből érkezik, ember nagyságú fából faragott figurákból áll.  

Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot - tűzifaként - rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala. 

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye.
Borítófotónk tavaly készült.

Címkékkarácsony