Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Afrikai Unió az ENSZ támogatását kéri

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 8. 19:16

Az Afrikai Unió megszerzi az ENSZ támogatását ahhoz, hogy katonailag beavatkozzon Mali északi részén, amelyet két hónapja tuareg és iszlamista felkelők tartanak az ellenőrzésük alatt.

Ezzel a megállapodással ért véget június 7-én, csütörtökön az ENSZ, az AU és a nyugat-afrikai gazdasági közösség, az Ecowas tisztségviselőinek abidjani tanácskozása.

Az AU hivatalos formában, pontosan körülírt mandátumot fog kérni az ENSZ-től az ország egységének helyreállítására. A felek a zárónyilatkozat szerint megegyeztek abban, hogy ehhez „minden lehetséges eszközt, köztük a katonait is mozgósítani kell", és segítséget kell nyújtani Malinak abban, hogy újjászervezze hadseregét.

Maliban márciusban katonai hatalomátvétel történt, és az ezután kialakult zavaros helyzetben az ország északi része fölött tuareg és iszlamista lázadók vették át a hatalmat. A tuareg mozgalom azóta kikiáltotta a terület függetlenségét Azavad néven. A két lázadó közösség május végén közölte, hogy egyesül és együtt munkálkodik egy független iszlám állam megteremtésén.

CímkékENSZ