Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida helyi ága támadhatott a jemeni szakadárokra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 7. 17:07

Legalább 27 ember vesztette életét szeptember 6-án a dél-jemeni Abján tartományban, feltételezhetően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágához tartozó fegyveresek támadásában – közölték helyi biztonsági források.

A szélsőségesek a jemeni szakadárokat tömörítő, úgynevezett Déli Átmeneti Tanács (STC) egyik támaszpontját rohanták le. Úgy tudni, az STC egyik magas rangú parancsnoka és húsz harcosa is a halottak között van.

Az Egyesült Arab Emírségek által felfegyverzett és kiképzett Biztonsági Öv nevű jemeni biztonsági milícia közlése szerint a támadó terroristák közül hatot megöltek, többeket pedig elfogtak. A harcokban többen megsebesültek mindkét oldalon. Az STC nemrég jelentette be szándékát, hogy megtisztítsa a tartományt a terrorista csoportoktól.

A 2014 óta dúló jemeni polgárháborúban a déli országrész elszakadásért küzdő STC az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Az emírségek és Szaúd-Arábia a nemzetközileg elismert Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök kormányát támogatja az ország kiterjedt térségeit ellenőrző húszi lázadókkal szemben. Az emírségek igyekeznek közvetíteni a déli szakadárok és a jemeni kormány között, hogy együttes erővel lépjenek fel az Irán hátszelét élvező húszik ellen. Április óta ugyanakkor átmeneti fegyverszünet van hatályban a konfliktus szereplői között. A rossz biztonsági helyzetet az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) használja ki saját céljaira, amelyet már jó ideje a nemzetközi terrorszervezet legrettegettebb ágának tartanak.