Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az állami tévét is elfoglalták Elefántcsontparton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 1. 18:53

Elefántcsontparton Alassane Ouattara megválasztott elnök csapatai kezére került az állami tévé is – jelentette be az új kormány szóvivője március 31-én, csütörtökön éjszaka. Patrick Achi szóvivő szerint a leváltott, de hatalmához ragaszkodó volt elnök, Laurent Gbagbo egyelőre nem mutatja semmi jelét, hogy megadná magát, noha Ouattara csapatai a nap folyamán jelentősen előrenyomultak Abidjanban, és heves harcokat vívnak a volt elnökhöz még hű erőkkel az ország gazdasági fővárosában.

Az elefántcsontparti állami televízió, az RTI néhány órával korábban beszüntette adását, miután heves csatározások folytak a csatorna központja közelében, az Abidjannal szomszédos Cocodyban.

A szóvivő péntek hajnalban már arról számolt be, hogy Ouattara csapatai már a leváltott elnök rezidenciáját támadják, ahol a Gbagbóhoz hű fegyveresek ellenállást tanúsítanak.

Az ENSZ és az egész nemzetközi közösség Ouattarát ismerte el a november végi elefántcsontparti voksolás győztesének, azonban Gbagbo kormányt alakított, és a hadseregre, valamint a rendőrségre támaszkodva ellenőrzése alá vonta az ország déli felének nagy részét. A Ouattarát támogató haderő azonban az utóbbi napokban mindenütt előrenyomult, s Abidjanban is komoly sikereket ért el.

Csütörtökön magára hagyták a leváltott elnököt a rendőrök és a csendőrök, s az országban tevékenykedő ENSZ-békefenntartók parancsnoka szerint Gbagbo már csak az elnöki palota védelmét szolgáló különleges alakulatoknak parancsol.

A konfliktus eddig legalább 400 halálos áldozatot követelt. Az ENSZ becslése szerint már egymillióra tehető a háborús menekültek száma Elefántcsontparton.