Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További UAV-okkal bővül az indiai haditengerészet?

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. április 1. 17:56

Az indiai haditengerészet a napokban felvette a kapcsolatot az izraeli IAI (Israel Aerospace Industries) vállalattal, mivel tovább szeretnék bővíteni a pilóta nélküli repülőgépeik (UAV) számát. Értesülések szerint az indiaiak a Heron és a Heron-TP típusok után érdeklődtek, melyekre később tengerészeti felderítő berendezéseket integrálnának. Információk szerint, a tengerészeti berendezésekkel való berepülések már meg is kezdődtek.

2011 januárjában került nyilvánosságra az a hír, hogy az indiai haditengerészet már kétszázadnyi, pilóta nélküli Heron és Searcher Mk.II repülőgéppel rendelkezik. Továbbá az IAI és az indiai HAL (Hindustan Aeronautics Limited) megállapodtak abban, mely szerint közösen dolgoznak majd az indiai fejlesztésű Dhruv könnyű helikopter pilóta nélkülivé való átalakításán.

A módosítást úgy végzik el, hogy egy gyors szerelés után, választhatnak majd az ember vezette, és a pilóta nélküli üzemelés között. Vélhetően az átalakításon az indiai haditengerészet mind az öt üzemben tartott helikoptere átesik.

Jelenleg Indiában több pilóta nélküli repülőeszköz tendere is fut, mind felderítő, mind támadó feladatkörben.