Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Amerikai Egyesült Államokba látogatott a Honvéd Vezérkar főnöke

Szöveg: Honvéd Vezérkar | Fotó: a Honvéd Vezérkar felvételei |  2023. február 9. 14:51

Többnapos, hivatalos látogatásra utazott az Egyesült Államokba dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, aki ez alkalomból többek között az Ohiói Nemzeti Gárdánál és az ENSZ magyar képviseletén is járt.

HVKF_Ohio (25)

Az Ohiói Nemzeti Gárdánál tett látogatása, valamint John C. Harris vezérőrnaggyal, parancsnokkal való találkozója során a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda között 30 éve fennálló együttműködést, valamint annak eredményeit látva biztos abban, hogy az elkövetkező években is sok tudást és tapasztalatot oszthatnak meg egymással. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy nagyra értékelte a Nemzeti Gárda részéről a képzésekre és különböző gyakorlatokra kapott minden támogatást, illetve reményét fejezte ki, hogy erre a jövőben is számíthatnak a magyar katonák. A Nemzeti Gárdánál tett látogatáson részt vett Lydia Mihalik, az Ohio Fejlesztési Minisztérium igazgatója és Randy Gardner, Ohio Felsőoktatási Minisztérium kancellárja is.

HVKF_Ohio (4)

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emellett részt vett és előadást tartott az Ohiói Nemzeti Gárda által szervezett Joint Senior Leader Konferencián. Előadásában beszélt a képességfejlesztések magyar megközelítéséről az új biztonsági kihívásokkal teli időszakban, a Magyar Honvédség illegális migráció kapcsán jelentkező feladatairól, illetve a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontosságáról, valamint eddigi eredményeiről.

HVKF_Ohio (17)

Az előadást követő napon Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy meglátogatta a Nemzeti Veterán Múzeumot, illetve találkozott a helyi magyar közösség vezetőivel, és olyan külhoni magyarokkal, akik az 1960-es és az 1990-es évek között az amerikai hadseregben szolgáltak.

A Honvéd Vezérkar főnöke egyesült államokbeli tartózkodása során ellátogatott a New Yorkban található ENSZ magyarországi Képviseletére is, illetve találkozott Jean-Pierre Lacroix-val, az ENSZ békeműveletekért felelős főtitkárhelyettesével, és Birame Diop vezérezredessel, ENSZ katonai tanácsadóval. A találkozókon az altábornagy kiemelte: az ENSZ kiemelten fontos és hiteles szereplő a nemzetközi béke és stabilitás fenntartásában, illetve hangsúlyos szerepet játszik a konfliktuskezelésben. Szólt továbbá arról, hogy Magyarország 1990 óta részt vesz az ENSZ békefenntartó műveleteiben, ezt a szerepvállalást továbbra is fenn kívánjuk tartani.