Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakfelkészítés Szentendrén

Szöveg: MH Kiber- és Információs Műveleti Központ | Fotó: a katonai szervezet felvételei |  2023. február 9. 16:18

Horvát és amerikai katonák bevonásával kéthetes civil-katonai együttműködési, illetve lélektani műveleti szakfelkészítést tartott az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ Szentendrén.

kimk5

A magyar vezetésű és Magyarországon települt Kiemelt Éberségű Többnemzeti Zászlóalj Harccsoport (Enhanced Vigilance Activities Battle Group) horvát, illetve amerikai szakemberei mellett a hallgatói állomány zömét (45 fő) magyar katonák alkották.

A szakfelkészítés egyfajta NATO CIMIC (civil-katonai együttműködés) és NATO PSYOPS (lélektani műveletek) orientációs képzésként funkcionált, amelyet angol nyelven, online és hagyományos oktatási módszerek kombinációjával, a két fő szakterület bontásában tartottak meg. Az orientáció első része bemutatta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét (NATO), mint katonai-politikai szövetséget, szervezeti bontásban, ismertetve a szövetség aktuális műveleteit, a Magyar Honvédség érintettségét, valamint a vonatkozó CIMIC és PSYOPS doktrínális szabályozói környezetet.

kimk4

Mindkét szakhét a jelenleg érvényben lévő NATO doktrínális háttérre építve, adott területek alapfunkcióira, szerepére, konkrét feladataira, a műveletek támogatásában vitt feladataira fókuszált. Nagy súllyal esett latba a civil környezet szerepe, annak integrációja értékelése és elemzése, a katonai műveletekre gyakorolt hatásai. A képzést az MH KIMK parancsnoka, Balogh Péter ezredes zárta a részvételt igazoló oklevelek átadásával.

Ahogy azt Balogh ezredes záróbeszédében hangsúlyozta: az orientációs szakképzés kiemelten fontos, mert alapot teremt az adott szakmákban a jövőben megszerzendő ismereteknek.

A felkészítést a MH KIMK CIMIC és PSYOPS szakterületek magyar instruktorai mellett nemzetközi gárda segítette: érkeztek szakemberek a hollandiai NATO CIMIC Kiválósági Központ, az amerikai hadsereg Németországban állomásozó hadszíntéri ellátó parancsnoksága, valamint a lengyelországi Poznanban állomásozó civil-katonai részleg állományából is.