Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2023. február

2023. február 9. 17:03

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

SEREGSZEMLE

Hideglelés

Bár az eredeti tervek szerinti jég alá merülésnek nem kedvezett a januári időjárás, a szentesi búvárok a fagypont közeli hőmérsékletű csongrádi Holt-Tisza vizében is „megmártóztak”, hogy felelevenítsék és gyakorolják a hidegvízi merüléssel kapcsolatos ismereteiket.

 

FÓKUSZBAN

Váratlan győzelem

A napjainkban is érzékelhető skót–angol ellentét több évszázados múltra tekint vissza, s számos film alapjául szolgált. Ezek sorába tartozik az ausztrál származású színész–rendező, Mel Gibson öt Oscar-díjjal jutalmazott alkotása, A rettenthetetlen, amely ugyanakkor korántsem a történeti hűségének köszönheti máig tartó népszerűségét. Az 1995-ben bemutatott filmet követő kritikák nagy részét a történelmi tények eltorzítása miatt kapta Mel Gibson és csapata. A pontatlanság már a címben is tetten érhető, hiszen a „Rettenthetetlen” (Braveheart) jelzővel nem az alkotás középpontjába állított William Wallace-t, hanem Skócia akkori királyát, Robert Bruce-t illették. Ő volt az, aki 1314. június 23–24-én, Bannockburn városka közelében maroknyi seregével csatát állt és valószínűtlen győzelmet aratott a többszörös angol túlerővel szemben.

Elátkozott hely

Történelmük során a lengyeleknek kijutott a nemzeti tragédiákból. Különösen igaz ez a 20. századra: elég csak a második világháború éveinek drámai eseményeire – például az ország 1939-es feldarabolására vagy a varsói felkelés vérbe fojtására – gondolnunk. A múlttal való szembenézés jegyében a lengyel mozgóképes kultúra visszatérő témája ez a sötét időszak, mellyel olyan művek foglalkoznak, mint például Roman Polanski 2003-ban három Oscar-díjjal jutalmazott A zongorista című alkotása. Öt évvel később a külföldi filmek kategóriájában kapott Oscar-jelölést a Katyn: ebben Andrzej Wajda rendező megrendítő módon meséli el annak a több ezer lengyel katonatisztnek a történetét, akiket a szovjetek végeztek ki egy Szmolenszkhez közeli erdőben.

A hóhér halála

A nemzetközi szinten is jegyzett cseh – illetve 1993 előtt csehszlovák – filmművészet egyik kedvelt témája (akárcsak a lengyelek esetében) a második világháborúhoz köthető, ez pedig a földalatti mozgalmak küzdelme a megszálló német erőkkel szemben. Az ellenállásnak emléket állító filmek közül mindenekelőtt Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című Oscar-díjas alkotása juthat eszünkbe. Ugyanakkor számos direktor képzeletét mozgatta meg egy ma már talán kevésbé ismert esemény, Reinhard Heydrich 1942. májusi likvidálása is. Elsőként – már a gyilkosságot követő esztendő során – a Hollywoodban dolgozó osztrák származású rendező, Fritz Lang vitte mozivászonra a maga korában nagy port kavart történetet, később pedig olyan alkotások születtek a témában, mint például a Frantisek Cáp nevéhez fűződő Szárnynélküli emberek (1946), a Jirí Sequens által jegyzett A merénylet (1964), az angol–cseh–francia összefogás eredményeként 2016-ban készült Anthropoid vagy az egy évvel később bemutatott, francia–belga koprodukcióban született HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják című filmek.

Kemény kézzel

1976. július 4-én hajtották végre izraeli katonák a világtörténelem egyik legmerészebb, a mai napig etalonnak számító túszszabadító akcióját az ugandai Entebbe repülőterén, ahol a közép-afrikai ország diktátorának aktív közreműködésével német és arab terroristák tartották fogva az Air France légitársaság egyik Airbus A300-asának többségében zsidó származású utasait. A Mennydörgés hadművelet kiváló mozgóképes alapanyagnak bizonyult, hiszen eddig ötször vitték filmvászonra.

 

HÁTORSZÁG

Erőt, tisztességet!

Vajon megfordult-e a honfoglalás idején harcoló magyarok, a középkori vitézek, a császáriakkal hadakozó huszárok és az Isonzó poklában vagy a Don-kanyar küzdelmeiben helytálló katonáink fejében, hogy lesznek majd olyanok, akik megidézik a tetteiket, és a kornak megfelelő egyenruhában, valamint fegyverzetben fognak tisztelegni az emlékük előtt? Ha gondoltak rá, ha nem, létezik egy szervezet, amely összefogja a különböző korszakok katonai hagyományőrző egyesületeit. Tavaly ősszel Pákozdon, a honvédség megszületésének helyszínén ünnepelték, hogy harminc esztendeje jött létre a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, amelynek két meghatározó tagjával beszélgetünk a múltról, a jelenről és persze a jövőről.

Cél: a Mount Everest

Teljesítmény-túrázni, új kihívásokat keresni a sportban sok ember hőn áhított vágya. Napjainkban egyre többet áldoznak anyagilag és ráfordított idővel is azok, akik az egészséges életmódban találták meg a kiegyensúlyozott lét titkát. Mint például a székesfehérvári születésű Csizmadia Zsolt zászlós, aki, ha teheti, minden lehetőséget kihasznál a honvédségben is arra, hogy fejlessze, képezze, erősítse magát az ilyen jellegű „bevetésekre”.

Közérdekű

Hasábjainkon megemlékezünk a közelmúltban meghalt egykori kollégánkról, Wonke Rezsőről, illetve közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2023. január 2–24. között beérkezett adatok alapján állított össze a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá arról, hogy a Vas vármegyei toborzók nyílt napon vettek részt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának szombathelyi képzési központjában.