Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai haditengerészet 20 hadihajót gyártat

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 5. 18:46

A Lockheed Martin Corporation és az Austal USA LLC is megrendelést kapott összesen 20 LCS (Littoral Combat Ship) hadihajó legyártására az amerikai haditengerészettől azok után, hogy a kongresszus áldását adta az új típusú hadihajók beszerzésére. A Védelmi Osztály (Defense Department) 2010. december 29-én jelentette be, hogy egy 491,6 millió dolláros szerződés értelmében a Lockheed Martin cég egy LCS hadihajót épít a haditengerészet számára. A további kilenc hadihajó megépítésének összértéke mintegy 4,57 milliárd dollárra rúg.

A hajók építésében a Lockheed Martin partnere a Marinette Marine Corporation lesz, míg az építésre a Wisconsinban található Marinette-ben kerül sor. A szerződéstől azt várják az elkövetkező öt év során, hogy a gyár dolgozóinak száma a jelenlegi 800 főről 1800 főre növekszik.

Az Austal USA LLC egy 465,5 millió dolláros szerződést kapott, amelynek értelmében egy LCS hadihajót kell megépítenie. Amennyiben az opciós, további kilenc hadihajó is megépítésre kerül, akkor a szerződés ellenértéke eléri a 4,39 milliárd dollárt. Az Austal képviselője korábban elmondta, hogy a szerződésnek köszönhetően duplájára nő az alabamai Mobile-ben található hajógyár, és várhatóan közel 1800 új munkahely jön létre.

Az LCS tengerparti hadihajók gyors, mozgékony hajók, amelyeket arra terveztek, hogy közvetlenül az ellenséges partok közelében vívják meg a harcot. A hadihajókat úgy tervezték, hogy azok az adott feladatnak megfelelően rövid idő alatt módosíthatóak legyenek. Az LCS hadihajók egyaránt alkalmazhatóak tengeralattjárók ellen, kalózhajók elleni vadászatra, szárazföldi csapatok oltalmazására, valamint pilóta nélküli légi járművek támogatására.