Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai katonák emelt fővel távoznak Irakból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 3. 7:36

Joe Biden amerikai alelnök december 1-én, csütörtökön Irakban méltatta az amerikai és iraki katonák hősiességét, ami közlése szerint lehetővé tette a csaknem kilenc éves háború befejezését.

Bár csütörtökön is 20 emberéletet oltottak ki az Irakban elkövetett merényletek, Biden hangsúlyozta, hogy az erőszakos cselekmények száma mélypontra jutott. Az alelnök az amerikaiak egyik utolsó támaszpontján, Camp Victoryban vett rész az iraki kormány által rendezett megemlékezésen, amelyen az iraki és szövetséges hadseregek áldozataira emlékeztek.

Az alelnök Núri al-Máliki iraki miniszterelnök és Dzsalal Talabani államfő jelenlétében beszélt a több száz katonához.

Az Egyesült Államok „mérhetetlenül" büszke arra, amit az amerikai katonaság Irakban tett, és a katonák emelt fővel távoznak – mondta az alelnök.

Biden korábban az NBC tv-társaságnak kifejtette: „Nem hirdetünk győzelmet. Azt hirdetjük, hogy elvégeztük a dolgunkat, amit a kormányzat megígért. Felelősségteljes módon véget vetettünk a háborúnak, amit nem mi kezdtünk …" Biden úgy vélte, egy kiképzett hadsereget, kiképzett biztonsági erőket hagynak hátra, méghozzá demokratikus intézmények irányítása alatt.

Mostanra az iraki amerikai katonai jelenlét 7 támaszpontra és 13800 főre csökkent, s december végéig ők is elhagyják az országot.