Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai–tajvani kapcsolatokat méltatta az ázsiai ország elnöke New Yorkban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. április 3. 15:48

A Washington és Tajpej közötti partneri kapcsolatokat méltatta a tajvani elnök, aki helyi idő szerint március 29-én érkezett New Yorkba.

Caj Jing-ven az Egyesült Államokban élő tajvaniak által rendezett vacsorán leszögezte: a sziget és az Egyesült Államok között fennálló szoros szövetség a közös értékeken és érdekeken alapul. Tajvan bizonyította elszántságát az önvédelem tekintetében és megmutatta, kész megvédeni a régió stabilitást is – jelentette ki az elnök, akit a CNA tajvani hírügynökség idézett.Taj van folytatja együttműködését partnereivel és halad tovább a demokrácia és a szabadság útján – tette hozzá. Caj Jing-ven március 29-én kezdte meg tíznapos közép-amerikai látogatását, amelyet két ízben is megszakít az Egyesült Államokban.

Peking az amerikai kitérőt provokációnak nevezte. Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby kedden „nem hivatalosnak”, illetve „magánjellegűnek” nevezte Caj rövid vizitjét, és azt közölte, hogy az adminisztrációból senki nem fog találkozni vele. „Az Egyesült Államoknak és Kínának eltérő az álláspontja Tajvannal kapcsolatban, de a nézetkülönbséget sikeresen kezeltük az utóbbi negyven évben” – fogalmazott Kirby.

Caj a tervek szerint március 31-én érkezik Guatemalába, hazafelé pedig Los Angeles felé tesz kitérőt. Sajtóforrások szerint az elnök április 5-én találkozik Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház republikánus elnökével is.