Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyősök ünnepe

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2023. április 3. 14:19

A hagyományokhoz hűen ismét megrendezte az ejtőernyősök napját az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár március 31-én, pénteken, Szolnokon.

Az ittebei Kiss József Helikopterbázison tartott rendezvényen mindazon alakulatok képviseltették magukat, amelyek ejtőernyős állománnyal rendelkeznek – MH Kiss József 86. Helikopterdandár, MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred, MH 47. Bázisrepülőtér, Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár. Az aktív állomány mellett jelentős számban jelen voltak a nyugállományú bajtársi szervezetek és a hagyományőrző csoportok tagjai is.

A program ünnepi állománygyűléssel kezdődött, ahol Krezinger Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka beszédét követően Kiss Dávid hagyományőrző idézte fel a magyar katonai ejtőernyőzés történetét, úttörőit és eddigi eredményeit. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szervezete nevében dr. Sipos István nyugállományú ezredes emlékezett meg az ejtőernyőzés múltjáról.

RT1_1684

Az ejtőernyős emlékfalnál Takács Tamás ezredes, tábori lelkész osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel, majd a lélekharang kondulásai mellett felolvasták az ejtőernyős balesetben, vagy harc közben hősi halált halt katonák nevét.

A megemlékezést követően statikus és dinamikus programok – a különleges műveleti dandár fegyverzeti és technikai bemutatója, valamint hagyományőrző kiállítás – várták az érdeklődőket a katonai szervezet repterén, akikhez csatlakoztak a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum diákjai is. A programot ejtőernyős ugrás zárta.