Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ilyen volt huszonnégy órára acélkockának lenni

Szöveg: Kapás Viktor István főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 3. 11:24

A szentendrei Helyőrségi Nyílt Napon az MH Altiszti Akadémia lehetőséget biztosított a „Legyél 24 órára Acélkocka” programmal, hogy száz vállalkozókedvű fiatal belekóstolhasson az Acélkockák életébe. Megkérdeztünk néhány résztvevőt arról, hogy miért regisztráltak, hogyan élték meg a a történteket, és milyen terveik vannak a honvédséggel kapcsolatban.

24ora_acelkocka_cover

Julianna (16) számára a katonasághoz való csatlakozás gyermekkori álom, leginkább a különleges erők vonzzák. Szeretne minél több élményt és tudást szerezni, a mostani program során is rengeteget tanult és kellemes impulzusok érték. Érdekesnek találta a programokat – leginkább a túlélés foglalkozást és a fegyverek szét- és összeszerelését, továbbá dicsérte a szervezők segítőkészségét, mivel minden kérdésére teljes körű választ kapott. A napirend szerinti élet többé-kevésbé jelen van a mindennapjaiban is, és a reggeli tornát különösen hasznosnak gondolja: „két különböző sportot is űzök, és az edzőtáborokban is van reggeli torna, ezt kifejezetten frissítőnek találom.”

Vannak olyanok, akik „vadásszák” a katonai rendezvényeket, akárcsak Gellért (16), aki számára a Magyar Honvédség kötelékébe való tartozás egy cél, amit el akar érni, és szeretne minél többször belekóstolni a katonai létbe. Tetszett neki, hogy profi vezetést kaptak: „Szerintem egy rendezett, összeszedett ember könnyen hozzászokhat a reggel végzendő tornához, és az azt követő sportfoglalkozáshoz is, ez közel áll hozzám is. Lehetne így minden nap élni” – mondta Gellért. Elmondása szerint nagyon élvezte a túlélés foglalkozást és a foglalkozásvezetők külföldi élménybeszámolóit.

24ora_acelkocka4

Zsófiának (16) sok kérdése volt, melyekre a nyílt napon kapott választ. Szeretne majd a tűzszerészekhez kerülni kutyás katonaként. Jelenleg három németjuhász gazdája, akikkel rendszeresen foglalkozik. Kadétként már vannak tapasztalatai a katonai lét alapjairól, többek között a napirendről és a korán kelésről. „Nekem elég lenne általában fél hétkor felkelnem, de fél hatkor kelek, mert ott vannak a kutyáim is, akikkel foglalkozom. Amikor hamarabb végzek velük, akkor eljárok futni vagy mást sportolni.” A kiber foglalkozás érdekelte a legjobban, a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában már két éve informatikai szakon tanul.

Zsombor (18) több táborban is részt vett már. Jelenleg kadét és a jövőben katonaként szeretne elhelyezkedni, a búvárkodás érdekli leginkább. A programon azt érezte, hogy végig tökéletes vezetést, a kérdéseikre pedig mindig kielégítő válaszokat kaptak. Amikor a honvédségre gondol, akkor a határozottság és a bátorság jut eszébe. „Szerintem a legnehezebb ebben az egészben egy fiatal számára az a kötöttség, ami nálam is kihívás volt sokáig. Ugyanis, a honvédség nem egy átlagos munkahely, amit csak úgy otthagysz és kipróbálsz esetleg valami mást. Ez egy életreszóló hivatás, és én elköteleztem magam a honvédség mellett.”

A fórumbeszélgetésen arról számoltak be a jelenlévők, hogy szívesen vennének részt hasonló programokon, illetve döntő többségük azt tervezi, hogy valamilyen formában a Magyar Honvédségnél teljesít szolgálatot.

CímkékAcélkocka