Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészet a Kőrös-hegyi lőtéren

Szöveg: MH Kiss József 86. Helikopterdandár | Fotó: Thurzó Péter |  2023. április 3. 9:52

Az éves kiképzési tervnek megfelelően levegő-föld éleslövészetet hajtott végre az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, Harcihelikopter Zászlóalj kijelölt állománya március 20–24. között, a Kőrös-hegyi lőtéren.

kissjozsef_elesloveszet_cover

A helikoptertípusok közül az Airbus H145M könnyű, többcélú és a Mi-24-es harcihelikopterek vettek részt a márciusi kiképzési feladatban. A tábori kihelyezési héten végrehajtott lövészet során a tavalyi évben sikeres államvizsgát tett helikoptervezetők először vezethették rá az említett forgószárnyasokat a kijelölt célokra. A fiatal hadnagyokra – elmondásuk szerint – nagyon motiválóan hatott ez a lehetőség és meghatározó élmény volt számukra, hogy éles lőszerrel teljesítették az elrendelt feladatokat. A foglalkozáson részt vettek többek között az MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói is, amerikai és olasz nemzetiségű JTAC-kel.

Az éleslövészet foglalkozás célja volt, hogy fejlessze az állomány egyéni szakmai tudását, különös tekintettel a levegő-föld kommunikációra, és a közvetlen légi támogatás (Close Air Support - CAS) során alkalmazott technikai eszközök használatát.