Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szennyezettből tiszta

Multifunkciós ABV szakasz-kiképzés a vegyivédelmi ezrednél

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 3. 8:32

A Magyar Honvédségnél rendszeresített gázálarcból négyféle méret létezik. De bármelyiket is vegye fel az ember, a világ előbb-utóbb óhatatlanul megváltozik számára...

Ez még akkor is igaz, ha éppen a bakonyi gyakorlótér nem túlságosan ingergazdag környezetében állunk a végtelennek tetsző világosszürke felhőpaplan alatt. A kitartó nyugati széllel apróbb esőcseppek is érkeznek, még inkább korlátozva gázálarcban a látási viszonyokat. Aki még emlékszik arra, milyen volt a koronavírus járvány idején maszkban járni-kelni és lélegezni, az körülbelül képet kaphat arról, milyen lehet az arcot takaró gázálarcban levegőt venni. Ám még nehezebb hozzászokni az úgynevezett csőlátáshoz, ami előbb-utóbb pszichésen is megvisel mindenkit. A csőlátás miatt a katona direkt irányítással tájékozódik. Erre a helyzetre való felkészülést az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred vegyivédelmi katonái már az alapkiképzésen rendszeresen gázálarcban gyakorolnak és több lépcsőben készülnek fel többek között a tavasszal Szlovákiában tartandó, többnemzeti Toxic Lance gyakorlatra.

vv (3)

A mentesítő állomást szakszerűen kiépítették, megfelelően elkülönítve egymástól a tiszta és a szennyezett terepszakaszt – ahová még a fotóriporter is csak rövid időre és kísérettel mehet be. Az éles szennyező harcianyagot leszámítva ugyanis a multifunkciós ABV szakasz mentesítő kiképzés második hetének foglalkozása teljesen valósághű.

De mit is jelent egyáltalán a multifunkciós szakasz kifejezés? „Azt, hogy egy szakaszban van jelen több ABV-felderítő (atom-vegyi-biológiai) raj és több mentesítő raj, illetve az ehhez szükséges technika. Tehát nem kell egy komplett századot kivonultatni ahhoz, hogy támogatni tudjuk a felderítést és szükség esetén a harcoló erőket mentesíteni tudjuk. Így készülünk az előttünk álló CREVAL-ellenőrzésre, illetve a nemzetközi gyakorlatra” – világítja meg számunkra a szakasz felépítésének fontosságát Veres József ezredes, az alakulat parancsnoka.

vv (9)

Amíg a távolban feltűnnek az első mentesítésre érkező katonák (akiket alájátszók személyesítenek meg) és technikai eszközök, addig megtudjuk, hogy a mentesítő állomás természetesen idejében értesült arról, hogy milyen típusú fiktív szennyezőanyaggal állnak szemben. Ez azért fontos, mert másképp kell kezelni a különböző kémiai, vagy a radioaktív eredetű szennyeződéseket. Sőt, az állomás telepítésénél (és a gyakorlat során folyamatosan) figyelni kell a szélirányra is, mert a légmozgás nem viheti át a szennyezőanyagot a tiszta területre. Bizonyos anyagoknál a páratartalomnak és a hőmérsékletnek is jelentősége van. Amikor az első katonák megérkeznek a mentesítő állomásra, először a fegyvereiket teszik le a kijelölt helyre, majd sisakjukat és egyéb érzékenynek számító felszerelési tárgyaikat (például tablet, GPS, stb.) is. Utóbbiakat értelemszerűen nem mentesítő folyadékkal kezelik, hanem egy külön kamrában 230 Celsius-fokos levegővel. A bakancsmosás után a vegyivédelmi katonák a teljes ruházatot mentesítő anyaggal kezelik, majd segítenek levenni a külső réteget.

Nők és férfiak ezután külön vonulnak be a személyi mentesítő helyre, ahol létrán is felmászva mennek végig a belső állomás különböző részein. Ezt leginkább ahhoz lehetne hasonlítani, mintha az ember harminc-negyven métert lassan sétálva folyamatosan zuhanyozna. Az elméleti tisztaság legmagasabb fokát elérve következik a végső, műszeres ellenőrzés és ha ez nem talált a katonán szennyezőanyagot, immár kiléphet a tiszta terepszakaszra. Ellenkező esetben újra vissza kell mennie a mentesítő zuhanyok alá. Az személyi mentesítőhely mellett, mögött három lépcsőben a gépjárművekkel ugyanez történik.

vv (12)

Közben az idő telik, a szakemberek pedig vegyivédelmi ruhában és gázálarcban dolgoznak. A vegyvédelmi felszerelésben érkező mentesítendő katona nyugalma a legfontosabb. Az esetlegesen fellépő pánik komoly nehezítést jelent a szakszerű vegyivédelmi munkavégzésben. Az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred katonái azonban ugyanúgy helyt tudnak állni az ilyen helyzetekben, mint ahogyan kiképzettségüknek köszönhetően képesek akár több órát is gázálarcban eltölteni…

Kapcsolódó cikkek