Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KüzdőSportrék: Tóth Benedek, Patakfalvy Luca

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szováthy Kinga és archív |  2023. április 3. 7:19

A közelharckiképzés mindig is a katonák felkészítésének alapvető része volt, és a professzionális haderő létrehozása a Magyar Honvédségben is megkövetelte, hogy az újonnan kialakítandó kiképzési tervekben ismét helyet kapjon a közelharc. Sorozatunk következő részében a Magyar Honvédség Sportszázadának két tagjával – Tóth Benedek és Patakfalvy Luca tizedesekkel – beszélgettünk, akiket az alapkiképzésükön értünk utol.

toth benedek 01

„Sportos család vagyunk, hiszen mindkét szülőm elvégezte a Testnevelési Egyetemet. Én magam túlbuzgó, aktív gyerek voltam, folyamatosan pörögtem, nem tudtam hol levezetni a feszültségemet” – emlékezett vissza a kezdetekre Tóth Benedek, aki óvodás korában – bátyja révén ismerkedett meg a dzsúdóval. „Lementem a dzsúdó szakosztály edzésére, bemutatkoztam az edzőnek, aki megengedte, hogy felmenjek a szőnyegre. A következő héten pedig beiratkoztam és azóta is az életem része. A sport által rengeteg ismerőst és barátot szereztem és már általános iskolásként megkaptam tőle azokat az értékeket, amelyek a mindennapokban állandóan a segítségemre voltak, a kitartást, önbizalmat és az önfegyelmet” – mesélte.

Középiskolai tanulmányait sportgimnáziumban végezte, a tanulás mellett nemzetközi és hazai edzőtáborokban illetve számos versenyen vett részt. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanul, mellette továbbra is versenyszerűen dzsúdózik, tavaly szeptember óta pedig az MH Sportszázad tagja. „A lehetőségről már régebben is hallottam, nagyon vonzó volt számomra, hogy a sportpályafutásom támogatása mellett egyfajta hivatást is ad. A dzsúdósokkal alapjáraton jó a kapcsolatom a században, az alapkiképzésen pedig sok más sportágból érkező társammal megismerkedtem. A bajtársias légkör és az összetartozás már most jelen van közöttünk” – hangsúlyozta Tóth Benedek, hozzátéve azt is, az alapkiképzés miatt jelenleg csak délutánonként van ideje edzeni, de az ünnepélyes eskütételt követően újra teljes erőbedobással tér vissza a szőnyegre.

MH_Sportszazad_alapkikepzes_20230314_13 copy

„Mindenképpen az a célom, hogy olimpiai bajnok legyek, hogy hazámat büszkévé tegyem, ezért dolgozom kiskorom óta” – mondta a sportoló, aki a legszívesebben a 2021 novemberében, a budapesti Ludovika arénában megrendezett U23-as dzsúdó Európa-bajnokságon elért harmadik helyezésére emlékszik. „Hazai pálya révén, nagy reményekkel készültem a megmérettetésre. Akkoriban kezdett lecsengeni a Covid-járvány, így már a szeretteim is eljöhettek megnézni a versenyt, az ő jelenlétük pedig olyan doppingot adott, amire azóta is szívesen emlékszem” – emlékezett Tóth Benedek, aki kérdésünkre úgy fogalmazott: sportpályafutása után számításba veszi a katonai szolgálatot.

patakfalvy luca 01

A huszonkét éves Patakfalvy Luca három évesen, édesapja hatására kezdett el taekwondozni. „Édesapám, Patakfalvy Miklós a hazai olimpiai taekwondo alapító elnöke, világ és Európa-bajnok érmes, így nem volt kérdés, hogy nővéremmel együtt a nyomdokaiba lépünk. Három-négy éves lehettem, mikor már edzőtáborban vettünk részt, ahol a sportos közeg magával ragadott” – emlékezett Luca, aki az általános iskolában is folytatta a taekwondot, majd egyre inkább a szertorna mellett kötelezte el magát.

„Mikor ötödikes lettem, Gödöllőre mentem gimnáziumba. Ekkoriban már éreztem, hogy a szertornától megkaptam azt, amire szükségem volt, így hamarosan visszataláltam a taekwondohoz. Ekkor kezdtem el versenyezni: 2011-ben volt az első országos bajnokságom, majd a 2013-as kadet Európa bajnokságra utazhattam a csapattal, ahol ötödik helyen végeztem” – mesélte Luca, aki a legszívesebben a Lettországban megrendezett Junior Európa-bajnokságra emlékszik, ahol öt nyert mérkőzéssel az első helyen végzett. A következő évben az U21-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, majd 2021-ben bronzérmes lett a felnőtt Európa-bajnokságon, ami plusz erőt és motivációt adott számára. „Gyerekkori álmom, hogy olimpikon lehessek, addig viszont minél több Európa- és világbajnoki érmet szeretnék nyerni a sportpályafutásom során” – fűzte hozzá Luca, aki jelenleg nemzetközi tanulmányokat folytat a Corvinus Egyetemen, ezen belül a sportdiplomácia iránt érdeklődik.

MH_Sportszazad_alapkikepzes_20230314_14 copy

Patakfalvy Luca a közelmúltban csatlakozott az MH Sportszázadhoz. Úgy véli, a küzdősport gyakorlása meghatározó a katonai és a civil életben egyaránt. Mint fogalmazott: fiatalkorban már megmutatkoznak a sport jótékony hatásai, hiszen kitartásra, állóképességre, önfegyelemre nevel és életre szóló biztos alapot ad.