Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikaiak Super Hornet harci gépeket adnának el Dániának

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 1. 10:03

Az amerikai Boeing cég a közelmúltban küldte el ajánlatát a dán légierőnek, melyben korszerű F/A-18E/F Super Horneteket ajánl az európai országnak. Dánia még májusban jelezte a Boeingnek szándékát, amely szerint 48 darab repülőgépet vásárolnának a kiöregedő F-16-osok lecserélésre.

A gyártó cég a tenderben számít az amerikai haditengerészet (US Navy) segítségére is, hiszen a flotta a legjelentősebb felhasználója a típusnak.
A Boeing illetékesei szerint a győztes pályázatnak olyan repülőgépeket kell ajánlania, melyek tökéletesen megfelelnek a dán légierő vadászgépekre vonatkozó követelményeinek, továbbá egy hosszú távú és sikeres partnerkapcsolat lehetőségét is magában kell rejtenie a megállapodásnak.

A Dániának most felajánlott Super Hornet konstrukciója a US Navy által használt F/A-18E/F verzión, illetve az ausztrál légierő 24 darab F/A-18F típusán alapul. A Block II Super Hornet ráadásul fel van szerelve a korszerű Raytheon APG-79 AESA radarral is. Az amerikai haditengerészet szerint a Super Hornet az a vadászgép, ami tulajdonságai alapján már a jelenben képes a következő generációs igények kielégítésére.

A Boeing ezidáig megközelítőleg 360 darab Super Hornetet szállított le a US Navynek. Ausztrália 24 darabra adta le megrendelését, amellyel a meglévő F/A-18-as flottáját kívánja bővíteni. A Boeing ezen kívül számos országgal (például Brazília és India) folytat tárgyalásokat a Super Hornet megvásárlását illetően.