Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növeli harci helikopterei számát az amerikai tengerészgyalogság

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 1. 10:00

Az amerikai tengerészgyalogság (U.S. Marine Corps) AH-1Z típusra alakítja át meglévő AH-1T/W harci helikoptereit, azonban a munkálatok megtorpanni látszanak a tűzvezérlő rendszer problémája miatt.

Ennek következtében jelentősen késni fog az AH-1Z széria gyártásának kezdete, így a szolgálatba állítás 2011 után valósul csak meg. A tengerészgyalogosok ugyanakkor biztosak az AH-1Z alkalmazhatóságában, így az eredeti 180 darabos megrendelést 226-ra módosították, továbbá a felújított UH-1-eskből is többet rendelnek (123 darabot).

A szóban forgó típusok legtöbbjét még az 1970-es években gyártották, kivéve körülbelül 44 darab AH-1W-t, melyek az 1980-as évekből származnak. A helikopterépítési programnak köszönhetően egy korszerű forgószárnyas fog szolgálatot teljesíteni pár év múlva, továbbá az AH-1W és az AH-1Z hasonlósága miatt, jelentősen csökken a helikopterek karbantartási költsége is (köszönhetően az azonos alkatrészeknek).

Az eredeti korszerűsítési tervek szerint 180 darab AH-1T/W harci helikoptert alakítanak át AH-1Z „Viper“ modellre, azonban a darabszámot már módosították. A felújítás kiterjed a helikopterek rotorjára, szerkezeti felépítésére és elektronikai rendszereire, továbbá egy modern, digitális pilótafülke is kialakításra kerül.

Címkékhelikopter