Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ausztrál miniszterelnök is részt vesz a júliusi NATO-csúcson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. április 24. 19:33

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is részt vesz a NATO következő csúcstalálkozóján, júliusban Vilniusban – közölte április 21-én az ausztrál elnöki hivatal.

Ausztrália nem tagja a NATO-nak, de évtizedek óta szoros kapcsolatban áll az észak-atlanti szervezettel, és részt vett a tavaly júniusi madridi NATO-csúcson is.

A miniszterelnöki hivatal a mostani közleményben tudatta, hogy a NATO-val partnerségi kapcsolatot ápoló canberrai vezetés a szövetség országaihoz hasonlóan továbbra is elkötelezett a „demokrácia, a béke, a biztonság és a jogállamiság fenntartása” mellett, különös tekintettel a szervezet folyamatos bővítésére.

A közleményben Canberra szolidaritását fejezte ki Kijevvel, és „erkölcstelennek” nevezte a tavaly februárban Ukrajna ellen indított orosz háborút. Ukrajna számára Ausztrália az egyik legnagyobb pénzügyi és katonai támogatást nyújtó ország az áprilisi finn csatlakozás óta 31 tagállamot számláló NATO-n kívül. Új-Zéland miniszterelnöke, Chris Hipkins a héten szintén bejelentette, hogy jelen lesz a vilniusi csúcstalálkozón.