Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ausztrálok mindent látó sisakja

Szöveg: JETfly |  2009. augusztus 29. 9:47

Ausztrália a fejlett Top Owl sisak-displayekkel szereli fel a 22 darab Eurocopter Tiger helikopterének személyzetét.

Ezeket az eszközöket továbbfejlesztették, ellátták őket éjjellátó berendezéssel, amelynek képét egy rostélyra vetítik ki a pilóta arca elé, aki így a képeket egymásra vetítve látja a repülési adatokkal együtt. Ezeknek köszönhetően folyamatosan kifelé nézhet a kabinból, nem úgy, mint amikor a hagyományos éjjellátó berendezéseket használják, ahol ráadásul a sisak hátsó részére ellensúlyokat szerelnek az egyensúly miatt, ami viszont fokozottan megterheli a pilóta nyakát.

A Top Owl esetében ez az ellensúly szükségtelen, és a sisak mindkét oldalára képrögzítőket szereltek fel.

A francia Thale’s Avionique által gyártott Top Owl jelenleg a legfejlettebb, helikopterekre kifejlesztett sisakrendszer a világon. Tizenöt nemzet, köztük az USA is használja. A súlya 2,2 kilogramm, és egyetlen kábellel csatlakoztatható a gép rendszereihez. Hasonló sisak például az U.S. Integrated Helmet And Display Sight (IHAADSS), melyet az Apache helikoptereken használnak, illetve az izraeli Elbit JedEyes.

Utóbbi hasonlít leginkább a Top Owl-hoz. Külsőre is hasonlítanak egymásra, képességeik majdnem azonosak és az IHAADS-hoz hasonlóan mindkettő összeköthető az Apache és a Tiger gépágyúival.

Ausztrália a Bell OH-58 Kiowa és az UH-1 Iroquois ‘Bushranger’ helikopterek leváltására szerezte be az Eurocopter Tigereket. Az ausztrál gépek jobb hajtóműveket, Hellfire 2 rakétákat, ezekhez lézeres célzóberendezéseket és 70 mm-es belga gyártmányú nem irányított rakétákat kaptak. Ezek teszik a Top Owl berendezéssel együtt az ausztrál Tigereket a világ legfélelmetesebb harcihelikoptereinek egyikévé.